Doar 7-8 la suta din locuintele Salajului sunt asigurate

Magazin Salajean 5 noiembrie 2007 0

Doar 7-8 la suta din locuintele Salajului sunt asigurate

Doar 8 la suta din cele aproximativ 8,4 milioane de locuinte din Romania sunt asigurate, prin intermediul unei polite facultative de profil, a declarat presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Angela Toncescu, la un seminar de specialitate, citata de media centrala. Gheorghe Dehelean, directorul Sucursalei Ardaf Salaj, a spus ca si in judetul nostru procentul este aproximativ acelasi, 7-8 la suta, luandu-i in calcul si pe cei care contracteaza credite, acestia fiind obligati sa-si asigure locuintele la contractarea creditelor care prevad o astfel de asigurare. Dar, a subliniat Dehelean, nu mai mult de cinci la suta din locuintele Salajului sunt asigurate de buna voie. Directorul Ardaf Salaj a opinat ca reticenta, nu numai a salajenilor, pentru a incheia o astfel de asigurare poate fi explicata prin faptul ca nu se constientizeaza importanta acestei asigurari, cu toate ca sumele pentru asigurarea unui apartament, de exemplu, aproximativ un milion si jumatate de lei vechi pe an, nu sunt mari. Angela Toncescu a declarat ca procentul de opt la suta este unul redus comparativ cu alte state din Uniunea Europeana, dar, totusi, populatia a inceput sa constientizeze importanta unei polite de profil si este de acord cu introducerea obligativitatii asigurarii locuintelor, asa cum reiese din datele unui studiu Insomar realizat la solicitarea CSA in primavara acestui an.

Asigurarea obligatorie a locuintelor, la Parlament

Proiectul de lege reglementeaza instituirea sistemului de asigurari obligatorii pentru locuinte, in conditiile in care Romania este expusa unui risc foarte mare la dezastre naturale – cutremure si inundatii, si prevede ca prima de asigurare sa fie de 20 de euro pe an pentru locuintele de tip A – constructie cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/ sau chimic, respectiv de 10 euro pe an, pentru locuintele de tip B – constructie cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic, noteaza Rompres. Suma maxima asigurata va fi de 20.000 de euro pentru locuintele de tip A si de 10.000 de euro pentru cele de tip B.

Senatul a aprobat acest proiect de act normativ si a adus o serie de modificari de fond. Senatorii au introdus franciza la asigurarea obligatorie, respectiv partea din prejudiciu suportata de persoana pagubita, s-a eliminat din textul legii riscul care se asigura in cazul daunelor produse ca efect indirect al dezastrului natural, precum si prevederea conform careia proprietarii de locuinte care au incheiat asigurare facultativa trebuie sa incheie asigurari obligatorii in termen de cinci zile de la expirarea contractului de asigurare facultativa.Camera Deputatilor va fi insa cea care va decide asupra formei finale a legii, dar proiectul de act normativ nu va fi discutat mai devreme de 10 decembrie, din cauza dezbaterilor pe legea bugetului, potrivit presedintelui Comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor, Aurel Gubandru, citat de sursa mentionata. Daca proiectul de lege nu va intra pe agenda Camerei Deputatilor pana la sfarsitul anului in curs, acesta ar putea fi analizat dupa 1 februarie 2008, cand se reia sesiunea parlamentara.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »