Doar 55 de copii salajeni primesc alocatii de stat europene

Magazin Salajean 30 iunie 2009 0

Doar 55 de copii salajeni primesc alocatii de stat europene

Copiii romanilor care muncesc legal in statele Uniunii Europene (UE) pot primi cuantumul alocatiei de stat ce se acorda in tara in care lucreaza parintii acestora. Insa, cu toate ca in unele tari sumele sunt de zece ori mai mari decat alocatia platita in Romania, doar 37 de salajeni si-au depus solicitarile in acest sens la Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale (AJPS) Salaj.

Potrivit Regulamentului European 1408, copiii romani care au parintii plecati la munca in strainatate pot beneficia de alocatie de stat mai mare decat cea oferita in Romania, cu conditia ca cetatenii romani sa lucreze legal in tara respectiva. In situatia in care parintii lucreaza in tari diferite, iar copilul ramane in Romania, acestia pot alege alocatia cea mai mare care se acorda in cele trei state. Daca valoarea alocatiei in statul in care muncesc unul sau ambii parinti este mai mare decat in tara de origine, copilul poate primi alocatia mai mare. De exemplu, daca parintele lucreaza in Germania si copilul locuieste in Romania, alocatia se transmite in Romania. Altfel spus, daca alocatia din Germania este mai mare decat in Romania, atunci statul respectiv plateste un complement diferential, astfel incat copilul ia alocatia prevazuta de legislatia din tara sa de origine si primeste diferenta din tara in care lucreaza parintele, a declarat Marcel Cozma, directorul executiv al AJPS Salaj. Si sumele nu sunt deloc de neglijat. In Italia, alocatia pe luna pentru un copil este de 124 de euro, in Germania – 154, in Irlanda – si Olanda – 164 de euro pe trimestru, pe cand in Romania, alocatia lunara pentru un copil este de doar aproximativ zece euro. Cu toate acestea, la AJPS Salaj sunt inregistrate doar 37 de formulare europene in baza carora se exporta prestatiile familiale. Dintre acestea, cele mai multe au fost trimise in Italia si Ungaria, cate 15 in fiecare tara, in Austria – trei, si cate un formular in Germania, Franta, Belgia si Suedia. In total, in judetul Salaj sunt 55 de beneficiari, dat fiind ca in cele 37 de dosare sunt cuprinse familii cu mai multi copii, pentru fiecare dintre acestia platindu-se cate o alocatie de stat europeana.

Putini stiu de alocatia platita de UE

Foarte putini parinti stiu ca pot beneficia de securitate sociala in cadrul Uniunii Europene, si anume, ca au posibilitatea sa solicite alocatii pentru copiii aflati in ingrijire de la statul pe teritoriul caruia au locul de munca.

Potrivit Ministerului Muncii, regulamentul Parlamentului European are aplicabilitate pentru urmatoarele categorii de persoane care se afla sub incidenta legislativa din unul sau mai multe state membre, respectiv salariatii sau persoanele care desfasoara activitati independente, persoanele aflate in somaj ca urmare a unei activitati salariale sau independente desfasurate intr-un stat membru, titularii de pensii care au copii in ingrijire, dar si membrii familiei persoanelor mai sus mentionate. Cei care se incadreaza in criteriile respective pot primi alocatie de stat pentru copii, indemnizatie pentru cresterea copilului sau, dupa caz, stimulentul lunar si indemnizatia pentru cresterea copilului cu handicap. Persoanele interesate trebuie sa stie ca exista formulare europene-tip pe care solicitantul are obligatia sa le completeze si sa le depuna la institutiile abilitate sa faca analiza dosarelor.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »