Doar 500 de locuinte incalzite cu gaz metan

Magazin Salajean 5 decembrie 2007 0

Doar 500 de locuinte incalzite cu gaz metan

Cea de-a doua iarna in care orasul Cehu Silvaniei are gaz metan nu inseamna decat 500 de abonati la aceasta utilitate, restul populatiei continuand sa se descurce cu incalzirea locuintelor folosind lemne. Asta – cu toate ca autoritatile locale au sperat ca, odata introdusa reteaua de distributie in oras, numarul racordarilor sa fie mult mai mare fata de situatia prezenta. Primarul Vasile Cuceu ne-a declarat ca in oras, inca se lucreaza la bransamente, dar greu. Ritmul de melc in care se desfasoara lucrurile tine de obtinerea avizelor in vederea incheierii contractelor cu furnizorul, dar si de costul destul de piperat pe care trebuie sa il suporte familiile ce doresc bransarea la reteua de gaz metan. Pe toate strazile din oras, chiar si pe cele mici, a fost introdusa reteaua de gaz metan, dar inca se lucreaza la bransamente. Ca sa incheie contractul si sa poata fi racordati la reteaua de gaz, oamenii au nevoie de o serie de avize, iar CPL Concordia – firma care s-a ocupat de introducerea gazului in Cehu Silvaniei – se misca greu in aceasta privinta. In plus, oamenii trebuie sa suporte costul bransamentelor, asta incluzand piesele necesare si manopera, a spus Vasile Cuceu. Pentru blocuri, costul bransamentelor este de 500 de lei, dar in cazul in care este vorba de case, cei cativa metri de conducta de la poarta pana la cladire il fac pe proprietar sa scoata din buzunar pana la 1.000 de lei.

Avand in vedere toate acestea, primarul Cuceu ne-a declarat ca mai degraba curatenia care se pastreaza in locuintele incalzite cu gaz i-ar putea determina pe cehani sa insiste pentru incheierea mai grabnica a contractelor pentru furnizarea de gaz metan. Asta si, desigur, faptul ca nu mai trebuie sa urci toata iarna lemne cu bratul in bloc, ne-a spus primarul.

Tot el explica si rentabilitatea racordarii la reteaua de gaz din punctul de vedere al locuitorilor orasului. Cu siguranta, pentru bucatarie, este mult mai rentabila incalzirea pe gaz decat cea pe lemne. Si asta e situatia si pentru apartamentele de la bloc. Dar in cazul caselor, care majoritatea sunt constructii fara termoizolatie, caldura se pierde destul de repede si cred ca este mai avantajos sa ai soba de teracota. In plus, cu cat platesti pentru bransamentul la gaz, iti poti cumpara lemne pentru toata iarna, a spus Cuceu.

In aceste conditii si in ritmul in care merg lucrurile, probabil mai este nevoie de inca doua ierni pentru ca toate cele 2.000 de locuinte din Cehu Silvaniei si cele inca o mie din satele apartinatoare (Motis, Ulciug, Nadis si Horoatu Cehului) sa fie incalzite cu gaz metan.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »