Doar 14 comune din Sălaj – racordate la reţeaua de apă

Magazin Salajean 25 martie 2011 0

Doar 14 comune din Sălaj - racordate la reţeaua de apă

Din păcate, pe an ce trece, tot mai multe naţiuni se arată tot mai îngrijorate de faptul că populaţia din mediul urban sporeşte considerabil, mai rapid decât se poate adapta infrastructura de apă din oraş la nevoile cetăţenilor. Reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Sălaj au declarat că, deşi România este o ţară relativ săracă în resurse de apă, ocupând poziţia 20 în Europa după resursa specifică utilizabilă, investiţiile realizate în mari amenajări complexe care au cuprins acumulări şi derivaţii interbazinale, fac să nu existe probleme majore în ceea ce priveşte resursa de apă.

„Conform studiilor realizate de Institutul Internaţional pentru Managementul Apei în anul 2000, România nu face parte dintre ţările cu un posibil deficit al resursei de apă în anul 2025. La aceleaşi conculzii au ajuns şi studiile elaborate de Administraţia Naţională << Apele Române >> prin Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, conform cărora nu vor exista deficite de apă la nivelul ţării pentru intervalul 2010 – 2020”, au declarat reprezentanţii SGA Sălaj.

Potrivit acestora, la nivelul Sălajului, spaţiul hidrografic Someş – Crasna, gradul de racordare a populaţiei la sistemele centralizate de alimentare este de circa 85 la sută în mediul urban şi decirca 20 la sută în mediul rural. „În mediul urban, dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă toate cele patru oraşe şi şapte localităţi periurbane, iar în mediul rural doar 35 de localităţi din 14 comune”, susţin reprezentanţii SGA Sălaj.

Conform statisticilor deţinute de instituţia sălăjeană, la nivel de judeţ, după 1990 evoluţia consumului de apă a fost în continuă scădere, în 2010 înregistrându-se un consum de doar 11,1 milioane de metri cubi faţă de 31,6 milioane de metri cubi utilizaţi cu 20 de ani în urmă. Scăderea de aproape trei ori a consumului de apă este consecinţa reducerilor activităţilor din industrie şi agricultură, a contorizării şi eliminării risipei de apă la populaţie, precum şi a lucrărilor de reabilitare a sistemelor de alimentare în sensul reducerii pierderilor de apă.

Pe de altă parte, accesul populaţiei la sistemele de canalizare este de circa 72 la sută în mediul urban, toate cele patru oraşe dispunând de asemenea sisteme centralizate, şi de doar 3 la sută în mediul rural, singura localitate rurală care are sistem de canalizare în funcţiune fiind Sărmăşag.

Consum de minim doi litri de apă/zi

Specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj îi sfătuiesc pe sălăjeni să profite de venirea primăverii, dar şi de faptul că în 21 martie a fost celebrată Ziua Mondială a Apei, pentru a începe să consume cel puţin doi litri de apă pe zi în vederea menţinerii stării de sănătate. Asta cu atât mai mult cu cât studiile efectuate de specialişti în ultima decadă au relevat că numeroase boli sunt cauzate sau favorizate de consumul redus de apă, dar şi de igiena deficitară care caracterizează segmente largi de populaţie la nivel global.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a estimat că, la nivel mondial, aproximativ 6 la sută dintre boli sunt legate de apă. De exemplu, diareea infecţioasă este una dintre aceste boli şi cauzează, anual, 1,7 milioane de decese. SIDA, tuberculoza, malaria sau oricare dintre bolile infecţioase care macină ţările în curs de dezvoltare nu vor putea fi învinse până când nu va fi câştigată bătălia pentru apa potabilă, sanitaţia şi asistenţa medicală de calitate, a atras atenţia şi Kofi Annan, secretar general ONU în perioada 1997 – 2006.

În condiţiile în care temperaturile cresc, odată cu începutul primăverii, organismul uman suferă o serie de transformări, iar menţinerea stării de sănătate are legătura directă cu consumul de apă. Directorul executiv al DSP Sălaj, doctor Ligia Marincaş, a declarat că o persoană are nevoie de un necesar zilnic de minim 50 de litri de apă, strict pentru acoperirea necesarului fiziologic, igiena individuală şi prepararea hranei. „Recomandările Uniunii Europene pentru consumul de apă care să acopere toate nevoile unei persoane, ţinând cont de standardele de calitate ale vieţii, este cuprins între 100 – 300 de litri/persoană. Apa are un rol esenţial, practic fără apă nu poate exista viaţă. În proporţie mare, organismul uman este format din apă, deci este necesar ca apa să fie nu numai suficientă, ci şi de calitate corespunzătoare, având în vedere că standardul de civilizaţie al unei naţiuni se judecă şi prin prisma consumului de apă”, a declarat directorul DSP Sălaj.

De altfel, sângele este compus 80 la sută din apă şi are nevoie de astfel de lichid pentru a face celule sănătoase noi. De asemenea, oasele sunt facute 50 la sută din apă şi, la fel ca în cazul sângelui, organismul are nevoie de apă pentru a face celule osoase noi sănătoase, ne-a spus Dorina Sabadâş, medic de famile în Zalău. „Consumul a cât mai multă apă potabilă diminuează durerile organismului prin punerea sistemului limfatic în mişcare, iar în plus, apa ajută la eliminarea deşeurilor şi a toxinelor din corp prin sistemul limfatic, rinichi şi intestine. Este de preferat să se consume apă plată, dar sunt o bună alegere şi ceaiurile din plante şi sucurile naturale, preparate în casă”, ne-a explicat Dorina Sabadâş. Potrivit medicului de familie zălăuan. apa lubrifiază articulaţiile şi ajută la reducerea durerilor articulare, protejând oasele de uzură, lucru demn de reţinut mai ales în cazul persoanelor care se aproprie de vârsta a treia.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »