Doar 130 de lei pentru cartile profesorilor, ca masura anticriza la bugetul de stat

Magazin Salajean 16 decembrie 2009 0

Doar 130 de lei pentru cartile profesorilor, ca masura anticriza la bugetul de statProfesorii isi vor primi banii de carti, conform unei decizii luate la nivelul Ministerului Educatiei Cercetarii si Inovarii (MECI). Este vorba de subventiile pentru acordarea ajutorului financiar cadrelor didactice titulare si suplinitorilor calificati, in valoare de 100 de euro, pentru procurarea de carti si materiale didactice. Ioan Abrudan, inspectorul general scolar al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Salaj, ne-a spus ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca nu a primit inca nimic oficial in acest sens.

Nu am primit nimic din partea ministerului, insa am auzit ca se vor da banii pentru carti, a precizat Abrudan. Potrivit legii, ajutorul financiar se acorda anual pe baza de cerere formulata de beneficiar si inregistrata pana la data de 1 noiembrie pentru anul urmator la unitatea de invatamant la care beneficiarul exercita functia de baza, iar platile se efectueaza incepand cu luna ianuarie din anul urmator.

Insa in proiectul de buget aprobat pentru anul in curs, reprezentantii ministerului au omis sa incadreze acest ajutor, considerand ca subventiile, in contextul crizei economice, se vor putea reglementa pe parcursul anului prin rectificarile ulterioare de buget. Banii au intarziat insa sa apara. Astfel se face ca, la nivelul judetului Salaj, 3.077 de cadre didactice care urmau sa primeasca anul acesta subventiile pentru carti si manuale scolare, in valoare totala de aproximativ 110.000 de lei, n-au vazut niciun leu.

Pentru anul scolar 2009-2010, si-au depus cereri pentru acordarea ajutorului financiar 3.100 de cadre didactice, valoarea subventiilor fiind de 135.000 de lei. Pentru ca nu avem nimic in acte din partea ministerului, nu cunosc daca vor fi onorate cererile celor care s-au inscris pentru acesti bani anul trecut scolar ori anul acesta, a incheiat Abrudan.

Insa, chiar daca profesorii isi vor primi banii de carti, suma acordata nu va fi de 100 de euro. Astazi am decis cu Ministerul Educatiei sa alocam o mica parte din suma de bani alocata pentru carti. Astfel, 256.000 de profesori vor primi circa 130 de lei pentru decontul cartilor pe care le-au cumparat pentru pregatire, a anuntat, marti, premierul Emil Boc si actualul ministru al Educatiei, completand ca banii vor fi distribuiti din data de 15 decembrie anul curent. De maine (n.r. marti), in fiecare judet vor ajunge aceste sume de bani. Vor primi pana in 130 de lei, a adaugat premierul interimar.

Responsabilitatea privind asigurarea ajutorului financiar revine directorului la nivelul institutiei de invatamant, inspectorului scolar general responsabil de curriculum si directiilor de specialitate la nivelul Ministerului Educatiei. Pana ieri insa, la ISJ Salaj nu s-au primit niciun fel de indicatii privind acordarea ajutorului financiar. Pana la fapte, vorbe au mai fost, astfel incat vom reveni cu amanunte in editiile urmatoare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »