Doar 13 comune au aductiune de apa

Magazin Salajean 21 martie 2008 0

Doar 13 comune au aductiune de apaDorel Lungu, directorul Sistemului de Gospodarire Apelor(SGA) Salaj, a prezentat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, cateva proiecte pe care institutia le desfasoara in colaborare cu unitatile de invatamant din judet si care se inscriu in cadrul actiunilor de protectie a resurselor de apa. Astfel, exista proiecte derulate cu Colegiul National Silvania Zalau, cu Scoala Gimnaziala Simion Barnutiu Zalau si cu Clubul Copiilor Zalau ce au drept scop constientizarea elevilor asupra importantei pe care o are apa si a efectelor distructive pe care activitatile umane o pot avea asupra resurselor de apa.

De altfel, aspectul conservarii acestor resurse a fost unul din punctele pe care a fost tinuta conferinta, in conditiile in care data de 22 martie este Ziua Mondiala a Apei. Eroarea de a nu da atente conservarii si protectiei resurselor de apa ameninta resursele de baza si sistemele economice care se bazeaza pe ele. Constientizarea de catre publicul larg a aspectelor privind gospodarirea apelor si participarea cetatenilor la deciziile si actiunile in domeniu sunt o cerinta necesara asupra careia insistam, a spus Dorel Lungu.

In acelasi cadru, directorul SGA Salaj a facut cunoscut faptul ca, desi se insista la nivel national, pentru realizarea aductiunilor de apa in toate localitatile, indiferent daca sunt urbane sau rurale, majoritatea localitatilor salajene se dovedesc deficitare in acest sens. Mai exact, pe langa cele patru orase, doar 13 comune au sisteme de aductiune de apa, in timp ce in alte zece unitati teritorial-administrative retelele respective sunt in curs de realizare. La partea de canalizare, lucrurile nu sunt mai roz, ci, dimpotriva, dat fiind ca, desi se lucreaza la realizarea acestor sisteme in cinci localitati rurale, doar o singura comuna – Sarmasag – are un sistem de canalizare cu statie de epurare functionala. In procente, gradul de racordare la retelele de apa a salajenilor din mediul urban este de 84 lasuta, in timp ce in sate abia 13 la suta din populatie beneficiaza de aceasta utilitate.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »