Doar 11 muncitori straini, angajati la patroni salajeni

Magazin Salajean 16 ianuarie 2012 0

Doar 11 muncitori straini, angajati la patroni salajeniPutinele locuri disponibile pe piata muncii indeamna, de voie, de nevoie, multi dintre salajeni catre job-uri inafara tarii. Cu toate acestea, exista cazuri in care strainii vor sa munceasca la angajatorii din judet. Pentru cei care provin din state din afara Uniunii Europene si Spatiului Economic European, acestia trebuie sa solicite autorizatii de munca.

Potrivit informatiilor furnizate printr-un comunicat de presa al Biroului pentru Imigrari al judetului Salaj, doar 11 cetateni straini au primit, pe parcursul anului trecut, permise de munca pentru a lucra la societatile comerciale din judet. Cele mai multe cereri pentru drept de munca in tara au venit din partea chinezilor. In cursul anului 2011 au fost eliberate 11 autorizatii de munca unor cetateni straini pentru desfasurarea de activitati lucrative pe raza judetului. Acestia provin din China (cinci persoane), Argentina (trei), Brazilia (doi) si Croatia (unul), se arata in informatia de presa.

Autorizatia de munca este documentul oficial care da dreptul strainului, cetatean al unui stat din afara Uniunii Europene si Spatiului Economic European, sa munceasca in Romania. Solicitarea pentru eliberarea unei astfel de autorizatii se adreseaza Oficiului Roman pentru Imigrari de catre angajator, persoana fizica sau juridica. Pentru a obtine mai multe informatii despre incadrarea in munca a cetatenilor straini pe teritoriul Romaniei, angajatorii pot accesa site-ul Oficiului Roman pentru Imigrari la adresa http://ori.mai.gov.ro, unde pot gasi legislatia in vigoare in domeniu, precum si actele, documentele si taxele necesare.

Pentru anul in curs, angajatorii romani pot obtine 5.500 de autorizatii de munca pentru lucratori straini. Tipurile autorizatiilor de munca ce pot fi acordate strainilor sunt pentru lucratori permanenti, detasati, lucratori inalt calificati, sezonieri, lucratorii stagiari, transfrontalieri, precum si pentru sportivi si autorizatii nominale. Prioritate pe piata fortei de munca au romanii, urmati de cetatenii din Uniunea Europeana si abia apoi cei din afara spatiului comunitar.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »