Distractia la zalauani: miros de mici, valuri de bere si manele

Magazin Salajean 3 august 2010 0

Distractia la zalauani: miros de mici, valuri de bere si manele

Ceea ce pentru cateva mii de zalauani a inseamnat o paranghelie mult-asteptata, presarata cu multi mici si multa-multa bere, pentru locuitorii din zona centrala a Zalaului, combinatia Zilele Cetatii-Festivalul Roman nu a insemnat nimic altceva decat nopti nedormite, tiganie, manele, zgomot infernal, putoare emanata de hamsii, mici si alte prajeli, damf de urina, gunoaie. Aproape 26 de tone de gunoaie, sustin oficialii firmei de salubrizare AVE Salaj Ecoserv SA.

Cum organizatorii au trebuit sa se descurce cu un buget mult mai mic decat cele din alti ani, spectacolul de pe scena amplasata in fata Casei de Cultura a Sindicatelor a fost concentrat in ziua de sambata. Comerciantii nu au disperat, ci s-au adaptat. Asa se face ca aproape fiecare terasa mutata in strada isi avea propriii lautari/manelisti, ale caror recitaluri s-au incheiat catre dimineata, spre disperarea locuitorilor din zona.

Reactiile cititorilor nostri nu au intarziat sa apara. Iata, mai jos, doar cateva dintre mesajele postate pe site-ul Magazin Salajean de catre zalauanii chinuiti de manifestarile din week-end.

Mi-e rusine ca sunt zalauan!!! Nu se poate asa ceva!!! Tiganie cu litere mari. Penibili!!! Conducerea primariei e oarba la semnalele ce se trag an de an? Sau au alte interese?

Sambata nu am mai rezistat si am plecat din oras. Asa se intampla intr-un oras european? Asa inteleg suspusii sa se organizeze aceste zile? Nu inteleg ca pe zalauani nu ii mai intereseaza circul asta? Stopati odata prostia asta!

Numai cine locuieste in centrul Zalaului stie cat de educative si pline de cultura sunt aceste Zile ale Cetatii. In afara de baut, mancat, urlat, distrus si murdarit orasul nu se intampla nimic. Ar fi cazul ca Primaria sa nu mai organizeze aceste serbari in centrul civic, ci undeva in afara orasului. Muzica la maximum, urletele din cele trei nopti, distrugerea spatiilor verzi, transformarea scarilor de bloc si a spatiilor verzi din jurul lor in WC-uri, putoarea insuportabila de urina amestecata cu bere sunt singurele manifestatii culturale. Pentru asa ceva este pacat sa arunci bani, indiferent de unde sunt.

Eu am stat in Galerii, mi-am schimbat geamurile ca nu mai suportam galagia. In schimb, pisatul baltea saptamani in spatele blocurilor.

Eu, ca in fiecare an, plec de acasa si vin doar duminica noaptea sa nu vad tigania din oras. Acolo nu puteam dormi si ma enervam la culme.

Mai mare tiganie nici ca se poate. O masa de betivi care stau si se petrec zi si noapte – astea sunt Zilele Zalaului. Si manelisti care urla toata noaptea si iau banii de pe oamenii prosti, care in loc sa doarma, stau sa asculte urletele muzicantilor. Sper ca va fi ultimul an cand se mai face acest balamuc. Deja e prea de tot. Toata lumea huleste aceste mizerii, dar se pare ca cine trebuie sa auda se face ca ploua. Pana cand? Opriti-va odata! Ce activitati? Ce sport? Baut si mancat – asta se face, nu activitati dedicate cica Zilelor Zalaului. Trebuia un spectacol si atata tot, nu urlete in miez de noapte.

O nunta a taiat curentul

Sarbatorile din week-end nu au fost ocolite de probleme, a caror gravitate este, insa, minimalizata de catre organizatori. Sambata seara, in jurul orei 20.40, o pana de curent i-a luat piuitul lui Ioan Bocsa, care nu si-a putut continua recitalul decat dupa aproape 10 minute. Nu a durat mult, si curentul s-a luat din nou. Echipele de interventie ale Electrica au reusit, in cele din urma sa rezolve problema, iar spectacolul de pe scena amplasata in fata Casei de Cultura a Sindicatelor din Zalau a continuat. Daca reprezentantii Biroului de Presa al Primariei au evitat sa ne explice cauzele celor doua pene de curent, rezumandu-se la a ne preciza ca incidentele tehnice din timpul spectacolului au fost remediate in cel mai scurt timp, viceprimarul Daniela Cota a precizat ca vina o poarta consumul foarte mare de curent.

Explicatia completa ne-a furnizat-o Vasile Filip, directorul Sucursalei de Distributie a Energiei Electrice Zalau, potrivit caruia, in paralel cu spectacolul de muzica populara, in incinta Casei de Cultura avea loc o nunta. Scena a fost legata la postul care alimenteaza cu energie electrica si Casa de Cultura, unde, la acel moment, se desfasura o nunta, iar instalatiile de aer conditionat erau solicitate la maxim. A fost o comunicare deficitara intre noi si conducerea institutiei, intrucat abia dupa cea de-a doua pana am aflat ca si in interiorul cladirii se consuma curent, lucru care nu se intampla, de regula, in timpul spectacolelor.

Fara curent si apa la WC-ul de lux din centru

Probleme legate de alimentarea cu energie electrica s-au inregistrat si la wc-ul public de lux de pe platou. Desi clientii au fost privati de serviciile auxiliare pe care amplasamentul le ofera in mod normal, taxa de un leu a fost mentinuta. Asa se face ca zalauanii care au optat sa-si faca nevoile la toaleta publica au trebuit sa o faca pe intuneric, intr-o toaleta defecta, fara apa si sapun. Cat despre igienizarea care se declansa, in mod automat, dupa fiecare utilizare, aceasta a fost inlocuita de o galeata de apa pe care lucratorii de la Directia Generala de Administrare a Domeniului Public o aruncau din an in pasti peste vasul de toaleta. In ceea ce priveste spalatul pe maini, acesta se facea doar la cerere, cu o cana de apa turnata de o angajata a DGADP. Asa ca poate nu ar trebui sa ne mire de ce unii concetateni au ales sa se goleasca chiar sub nasul angajatilor din Palatul Administrativ.

Intrebati de ce zalauanilor li s-a perceput, totusi, taxa de un leu, purtatorul de cuvant al Primariei Zalau, Manuela Ghiurutan, ne-a raspuns sec si superficial: Au fost oferite servicii, pentru care s-a platit taxa de un leu. Daca prin servicii, sursa citata intelege cativa centimetri de hartie igienica si o cana cu apa pentru dezinfectarea mainilor dupa utilizarea toaletei, atunci la ce folos s-au cheltuit din banul public 1,7 miliarde de lei pentru amenajarea acestui spatiu?

Petrecaretii s-au luat la harta de Zilele Cetatii

Daca unii zalauani s-au chefuit in voie buna la manifestarile ocazionate Zilelor Cetatii, altii au cam intrecut masura cu bautura si s-au pus pe scandal. In total, la acest sfarsit de saptamana, peste 40 de cetateni au fost sanctionati contraventional de catre politisti si jandarmi pentru tulburarea ordinii si linistii publice. Purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean Salaj, Nadia Serban, a declarat ca politistii au aplicat 17 sanctiuni contraventionale pentru tulburarea ordinii si linistii publice, dintre care sase amenzi, in valoare de 2.900 de lei, petrecaretilor din centrul orasului, fie pentru consum de alcool pe domeniul public, fie pentru galagie.

Totodata, un tanar in varsta de 22 de ani, din Zalau, a depus plangere impotriva a trei barbati pentru lovituri si alte violente. Tanarul Victor S. le-a spus politistilor ca a primit cateva palme de la presupusii agresori si ca acestia i-au adus injurii. Astfel, pe numele celor trei barbati au fost deschise procese verbale de cercetare pentru infractiunile mentionate. Unul dintre acestia s-a mai ales cu inca un dosar de cercetare penala, pentru impiedicarea lucratorilor de Politie sa-si duca la indeplinire cercetarile, a afirmat Serban.

Si jandarmii au avut de lucru la acest final de saptamana. In perioada 30 iulie – 1 august, au fost aplicate 24 de sanctiuni contraventionale in cuantum de 3.000 de lei, dintre care 13 au fost acordate de catre echipajele de jandarmi in baza legii privind ordinea si linistea publica, pentru fapte cum ar fi: tulburarea linistii locatarilor prin producerea de zgomote la ore tarzii, adresarea de cuvinte jignitoare sau provocare de scandal, iar 11 de catre echipajele mixte de politisti si jandarmi. Majoritatea faptelor de natura sa tulbure ordinea si linistea publica au fost savarsite pe fondul consumului de alcool.

Si agentii comunitari au fost la datorie de Zilele Cetatii, sanctionand contraventional zece cetateni. Potrivit purtatorului de cuvant al Politiei Comunitare Zalau, Lucian Trif, dintre sanctiunile aplicate opt au fost scrise pe numele comerciantilor care nu aveau forme legale de comert de la Primaria Municipiului Zalau. Sapte dintre sanctionati au primit cate o amenda in valoare de 140 de lei, iar unul doar un avertisment scris. Un alt vanzator de baloane s-a ales cu o sanctiune in valoare de 100 de lei pentru ca a refuzat in fata agentilor sa dea relatii in privinta identitatii acestuia, a declarat Lucian Trif. Din fericire, alte intamplari nefericite i-au ocolit pe zalauani la sarbatoarea orasului.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »