Disponibilizarile colective continua in Salaj

Magazin Salajean 20 noiembrie 2009 0

Disponibilizarile colective continua in SalajCheltuielile de iarna se anunta a fi mari si le imping de pe acum pe tot mai multe firme din judet sa faca disponibilizari. Individuale sau colective, concedierile care se vor face pana la finalul anului vor lasa fara loc de munca sute de salajeni.

Rata somajului inregistrata in Salaj, la finalul lunii octombrie, este de 9,6 la suta, cu 0,4 procente mai mult decat in luna precedenta, judetul inregistrand peste 10.200 de someri. Din acestia, aproximativ 4.500 sunt femei, ne-a declarat directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Salaj, Constantin Sarca. Numarul cel mai mare de salajeni fara serviciu se afla in zona municipiului Zalau (peste 4.700), pe locurile urmatoare situandu-se bazinul orasului Simleu Silvaniei (aproximativ 3.000) si bazinul orasului Jibou (circa 2.500). Este o situatie dificila, mai ales ca pentru prima data in ultimii ani, numarul somerilor indemnizati a depasit numarul celor care au iesit din perioada de plata. Avem 6.300 de someri indemnizati, fata de circa 4.000 care nu mai primesc ajutorul de somaj, a declarat directorul AJOFM Salaj.

Acesta a subliniat ca Romania se confrunta, in prezent, cu o suprapunere a crizei de iarna peste criza economica, lucru care ingreuneaza situatia. Tot mai multe firme fac disponibilizari, pentru a-si usura cosul cheltuielilor in perioada rece a anului. Printre firmele care au anuntat concedieri colective in noiembrie si decembrie se numara SC Drum Construct SA, care va reduce 91 din cei 208 angajati, Rominserv Valves, care va renunta la 35 de angajati, SC Tacon SA, care va disponibiliza 30 de persoane, in timp ce BCR Asigurari va trimite in somaj patru salariati. Avand in vedere datele pe care le avem, am convingerea ca vom depasi o rata a somajului de 10 la suta, in urmatoarea luna, a spus directorul AJOFM Salaj.

Potrivit acestuia, se poate spera la o stagnare a ratei somajului abia in ianuarie-februarie, iar incepand din martie

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »