Disponibilizari in Sanatate

Magazin Salajean 10 februarie 2010 0

Disponibilizari in Sanatate

Personalul din cabinetele scolare si din asistenta medicala comunitara risca sa isi piarda locul de munca, chiar daca a trecut in subordinea primariilor. Cel putin acest lucru este prevazut intr-un proiect de hotarare postat pe site-ul Ministerului Sanatatii, si care prevede standardele de cost pentru unele servicii medicale, pentru activitati de asistenta medicala comunitara si pentru formarea mediatorilor sanitari rromi.

Astfel, conform acestui proiect, aproape 1.800 de medici si asistenti care lucreaza cu elevii ar putea fi concediati. Urmare aplicarii normativului de personal propus, se estimeaza o posibila reducere a numarului de personal cu 1.776 persoane, din care 160 medici si 1.616 asistenti medicali, se mentioneaza in proiect.

De asemenea, se ia in calcul si recalcularea necesarului de personal care lucreaza in asistenta medico-sociala. Standardul de cost pentru servicii de asistenta medico-sociala pe an este de 29.865 lei, din care 31 la suta este suportat de la bugetul de stat si 69 la suta de la bugetul local. Daca se va aplica normativul propus, se estimeaza o posibila reducere a numarului de personal comparativ cu anul precedent cu 616 persoane. In proiect, se mai propune o reducere de 32 asistenti comunitari si 69 mediatori sanitari rromi.

Potrivit Directiei de Sanatate Publica Salaj, la aceasta data, finantarea cheltuielilor de personal pentru mediatorii sanitari, asistentii medicali comunitari si categoriile profesionale din asistenta medicala si medicina dentara acordata in unitatile de invatamant se suporta, potrivit legii, de la bugetul local, din sumele transferate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sanatatii. Pe scurt, banii de salarii ajung in bugetul DSP si, mai apoi, sunt virati in conturile administratiilor locale. In Salaj, la aceasta data, sunt 7 mediatori sanitari, 15 asistenti medicali comunitari, 6 medici scolari, precum si personalul sanitar mediu din cabinetele scolare. Toti acestia au fost tranferati autoritatilor locale incepand cu 1 iulie 2009.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »