Disponibilizările de personal se decid la nivelul IPJ Sălaj

Magazin Salajean 4 mai 2011 0

Disponibilizările de personal se decid la nivelul IPJ Sălaj

Inspectorul şef adjunct al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), Alexandru Tanco, a fost prezent, ieri, în Sălaj, la o şedinţă cu poliţiştii sălăjeni pentru analizarea unor aspecte de reorganizare a structurilor de ordine publică şi a posturilor de poliţie din mediul rural. Un alt punct abordat în cadrul întâlnirii a fost cu privire la disponibilizările cadrelor în vederea raţionalizării cheltuielilor publice.

În cadrul conferinţei de presă organizată la încheierea şedinţei, Alexandru Tanco a comunicat scopul vizitei sale în judeţul Sălaj. Astfel de întâlniri au loc în această perioadă în toate judeţele ţării, în scopul comunicării poliţiştilor etapelor de reorganizare a activităţii la nivelul unităţilor teritoriale, precum şi de a vedea o situaţie operativă la faţa locului. În cadrul şedinţei au fost abordate subiecte precum reorganizarea structurilor posturilor de poliţie în poliţie rurală, îmbunătăţirea încrederii şi imaginii în calitatea de om al legii, precum şi legea privind reducerea de personal, a menţionat inspectorul şef adjunct al IGPR.

Potrivit sursei citate, proiectul privind înfiinţarea poliţiei rurale se află în dezbatere la unităţile de politici publice din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor. Subliniez că reorganizarea posturilor de poliţie nu înseamnă disponibilizări de personal, ci repoziţionarea acestora în cadrul unei structuri în scopul îmbunătăţirii acestui serviciu. Scopul este asigurarea dezideratului 24 din 24 de ore, pentru a putea acoperi un perimetru cât mai mare de teritoriu, precum şi pentru cunoaşterea situaţiei operative şi creşterea încrederii populaţiei în poliţişti, cu precădere acei aflaţi în patrulare. Am disctutat în cadrul şedinţei şi despre nevoia unui comportament corect, etic şi deontologic al poliţiştilor de ordine publică şi de la rutieră, şi nu numai, făcând referire la cele două categorii pentru că acestea sunt la vedere şi oferă o imagine şi o percepţie asupra actului poliţienesc, atât comportamentale cât şi cele de eventuale tentaţii de corupţie, a afirmat Alexandru Tanco.

În ceea ce priveşte disponibilizările de personal, reprezentantul IGPR a precizat că decizia va aparţine conducerii fiecărei unităţi administrative, respectiv la nivelul Inspectoratelor de Poliţie. Legea privind reducerea de personal se află în Parlament, fiind în atenţia ministerului. În funcţie de normele de aplicare, se vor constitui, cel mai probabil, comisii la nivelul fiecărei structuri care are personalitate juridică la nivel de ordonator de credite, gen Inspectoratul de Poliţie Judeţean, urmând a se stabili ce persoane vor fi pretabile pentru a fi pe lista de reduceri. Toate aceste etape sunt interne şi nu sunt de natură a crea, la momentul actual, o soluţie sau o decizie finală. Legea este cea care va stabili şi cuantumul cât şi procedura (n.r. de disponibilizări), a declarat Tanco.

Un alt obiectiv al discuţiilor a fost extinderea competenţelor poliţiştilor de proximitate, în instrumentarea cauzelor penale în anumite dosare: lovire, distrugere, tulburare de posesie, infracţiunile de furt şi actul normativ care reglementează deţinerea câinilor periculoşi. Este o concepţie ce urmează a fi aplicată după ce inspectoratul îşi va analiza nevoia de poliţişt de proximitate care să poată acoperi şi această sferă de activitate, şi anume de cercetare a acestui gen de fapte penale, a declarat inspectorul şef adjunct al IGPR.

În cadrul aceleiaşi întâlniri, Alexandru Tanco a menţionat că la nivelul judeţului Sălaj s-a înregistrat în ultima perioadă o scădere a infracţiunii stradale, în schimb fiind în creştere furturile din locuinţe, cauzate de lipsa sistemelor de supraveghere şi alarmă. În privinţa activităţii desfăşurate de cadrele Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj pe linie de combatere a crimei organizate, inspectorul şef adjunct al Poliţiei Române a precizat că acestea sunt desfăşurate corespunzător şi a clasat judeţul Sălaj sub media pe ţară privind siguranţa populaţiei faţă de astfel de infracţiuni.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »