Disperarea i-a scos in strada pe salajeni

Magazin Salajean 21 septembrie 2010 0

Disperarea i-a scos in strada pe salajeniBugetarii din judet si-au strigat nemultumirile legate de reducerile salariale, dar si de disponibilizarile din sistem. Cei aproape 300 de protestatari au cerut demisia Guvernului, pe care l-au acuzat ca reprezinta un pericol social pentru Romania, dar si a presedintelui Traian Basescu. Desi conducerea confederatiei recomandase ca actiunea sa dureze minim doua ore, protestatarii salajeni au rupt randurile dupa mai putin de 45 de minute.

Aproximativ 300 de sindicalisti salajeni, bugetari si angajati din sistemul privat, au participat, ieri, la un miting organizat de catre filiala judeteana a Cartel Alfa, in fata Casei de Cultura a Sindicatelor din Zalau. Au iesit in strada angajati de la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara, pensionari, lucratori din Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, din Consiliul Judetean Salaj, personalul TESA de la Spitalul Judetean de Urgenta Zalau, salariati ai primariilor din Zalau si Jibou, carora li s-au adaugat sindicalisti de la Silcotub si Michelin Romsteel Cord.

Mincinosii!, Jos Guvernul!, Demisia!, Hotii!, Rusine!, V-am votat, ne-ati tradat! – au fost cateva dintre lozincile scandate de catre manifestanti. Oamenii si-au exprimat nemultumirea cu privire la intentia guvernantilor de a introduce o noua lege de salarizare in sectorul bugetar, au cerut stoparea disponibilizarilor din sistem, precum si pastrarea Codului Muncii in forma actuala, in caz contrar salariatii urmand sa devina slugi pe mosii. De asemenea, protestatarii s-au declarat impotriva modificarii legii pensiilor, act prin care varsta de pensionare va creste si se va modifica modul de calcul al pensiei.

Un trai mai greu decat cel pe care il duc acum bugetarii nu a mai existat. Acum, oamenilor li s-a luat si speranta. Sunt functionari care iau in mana intr-o luna 400-450 de lei. Cum pot trai? Cum isi pot intretine familia?, a intrebat retoric Pompiliu Ceaca, presedintele Cartel Alfa Salaj, care a facut, in acelasi timp, apel la solidaritate, cerand sindicalistilor sa participe in numar cat mai mare la protestele ce vor urma.

La randul sau, Gheorghe Morar, liderul Sindicatului Civitas Zalau si vicepresedinte al Federatiei Nationale a Functionarilor din Administratie, a vorbit despre situatia dezastruoasa in care au fost adusi salariatii din administratia publica, dupa ce le-a fost eliminat premiul lunar de 10 la suta pentru functionarii publici si de 2 la suta pentru personalul contractual, dupa ce li s-a taiat premiul anual de 5 la suta din fondul de salarii, dupa ce un salariat din cinci a pierdut 15 la suta din venituri prin eliminarea salariului de merit si dupa reducerea cu alte 25 de procente a salariilor.

Protestatarii au lansat un atac si la adresa salajencei Andreea Vass, consilierul premierului Emil Boc, care le-a recomandat bugetarilor nemultumiti de diminuarea salariilor, sa-si completeze veniturile obtinute la locul de munca actual cu jumatate de norma in alta parte.

In ceea ce-i priveste pe pensionari, acestia s-au plans, prin vocea presedintele Sindicatului Liber al Pensionarilor Salaj, Ilie Gorgan, de reducerea ilegala a punctului de pensie cu 93,4 lei. Ca urmare a acestei masuri abuzive, a precizat liderul sindical, 5.075 de pensionari salajeni au actionat in judecata Casa Judeteana de Pensii.

Urmatoarea actiune de protest a lucratorilor din sectorul de stat va avea loc in data de 27 septembrie, la Bucuresti, la care va participa si o delegatie de sindicalisti din Salaj.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »