Directorii scolari – sfatuiti sa participe la sedintele de Consiliu Local

Magazin Salajean 26 februarie 2009 0

Directorii scolari - sfatuiti sa participe la sedintele de Consiliu LocalDirectorii unitatilor de invatamant din judetul Salaj au fost invitati ieri, 25 februarie, sa participe la o sedinta sustinuta la Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Salaj privind starea invatamantului pe semestrul intai al anului scolar 2008-2009. Rezultatele raportului au scos insa la iveala unele nereguli privind modul de organizare si desfasurare a activitatii manageriale din unitatile de invatamant. Astfel, in cadrul intrunirii, inspectorul scolar general al ISJ Salaj, Ioan Abrudan, le-a oferit sfaturi directorilor de gradinite, scoli si licee din Salaj in scopul imbunatatirii activitatii lor de conducere. El a pus accent pe relatiile defectuoase existente intre directorii scolari si reprezentantii unor institutii, in principal cu consiliile locale, dar si pe modalitatile de remediere intre acestia. In ultima perioada s-a inregistrat o crestere a conflictelor intre directorii scolari si consiliile locale. Pentru o mai buna colaborare cu primariile, ii sfatuiesc pe directorii unitatilor de invatamant sa participe la sedintele de Consiliu Local. Astfel, vor avea ocazia sa-si exprime nemultumirile, sa ceara lamuriri pentru rezolvarea unor probleme, dar sa-si etaleze si reusitele, a declarat Abrudan. De altfel, comisiile de control din cadrul ISJ Salaj au depistat deficiente majore in privinta modului de repartizare a fondului de premiere de doi la suta, distribuit dupa bunul plac de unii directori. Acest spor se acorda lunar profesorilor care fac mai mult decat sa inchida catalogul la sfarsitul orelor de curs. Ei trebuie sa se mobilizeze, sa ramana peste program cu elevii, pentru a pune la punct activitati artistice, sportive sau pentru a-i pregati pentru olimpiade. Unii directori scolari acorda sporul de doi la suta la salariu tuturor angajatilor din unitatea de invatamant. De altfel, exista situatii in care directorii isi adjudeca sume foarte mari, nemeritate, iar celorlalti profesori sume cu mult mai mici. Vom lua masuri in aceasta privinta, dar si pentru celelalte nereguli in organizarea si conducerea unei unitati de invatamant. Trebuie ca directorii sa fie severi si corecti, pentru ca activitatea intr-o scoala presupune ordine si disciplina, a incheiat inspectorul scolar general.

Pompierii continua instruirile in randul directorilor de scoli

La intrunirea de ieri au fost invitati si membri ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Salaj care le-au explicat celor prezenti in sala ce masuri sa ia in cazul unor situatii de urgenta. La nivel national a fost initiata o campanie O casa sigura – o viata in plus: respectati masurile de prevenire, adresata prescolarilor si scolarilor. Grupul tinta il reprezinta copiii cu varste cuprinse intre 3 si 14 ani, in ideea ca, fiind educati de mici, vor da dovada de mai multa responsabilitate la maturitate. In acest context, ISU Salaj, prin Compartimentul Pregatirea Populatiei, va derula activitati de informare si constientizare la nivel local a prescolarilor si elevilor din Salaj. Pregatirea elevilor in cazul unor situatii de urgenta este esentiala. Campania are ca scop scaderea numarului de incendii la locuinte si gospodarii cetatenesti, reducerea numarului de victime in urma incendiilor, cunoasterea si exersarea modului de comportare in cazul producerii unui incendiu si cunoasterea modului de apelare a numarului de urgenta 112 in cazul producerii unei situatii de urgenta in locuinta. Copiii reprezinta un grup tinta aparte, din urmatoarele considerente: odata educati si informati de la varste fragede, exista garantia ca vor avea un comportament preventiv la maturitate, a precizat locotenent Ionut Sabau, din cadrul compartimentului Pregatirea Populatiei, ISU Salaj.

Doar in judetul Salaj, din 94 de incendii care au avut loc anul trecut, 7,5 la suta au avut drept cauza jocul copiilor cu focul. Din aceste considerente, cadrele de pompieri vor activa cercurile de elevi din scolile salajene, pentru a participa la actiunile Prietenii pompierilor si Cu viata mea apar viata. Chiar astazi, la ora 10, pompierii din cadrul ISU Salaj participa la o actiune cu copiii de la Gradinita Nr. 2 Zalau, in scopul prevenirii incendiilor.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »