Director condamnat penal la DSP Salaj

Magazin Salajean 24 ianuarie 2011 0

Director condamnat penal la DSP SalajAmestecul politicului in administratie este cat se poate de pagubos, Salajul avand exemple care de care mai graitoare. Dupa democrat-liberalul Alexandru Muresan, ajuns director al Casei Corpului Didactic in ciuda faptului ca este cercetat penal pentru vot multiplu, un alt director de institutie publica are imaginea patata. Este vorba de Gabriel Nae, directorul Directiei de Sanatate Publica Salaj, condamnat la un an de inchisoare cu suspendare de Judecatoria Zalau, dupa ce a condus pe drumurile publice in stare de ebrietate. Decizia a fost luata de Judecatoria Zalau in mai 2010, la un an dupa ce actualul director al DSP Salaj a fost prins de politistii zalauani conducand masina pe drumurile publice in timp ce se afla sub influenta bauturilor alcoolice. Cele doua recursuri facute de Gabriel Nae in acest caz nu l-au ajutat cu nimic. Nici Tribunalul Salaj, nici Curtea de Apel Cluj nu l-au scapat de anul de inchisoare cu suspendare pe cel care are in maini fraiele sistemului sanitar salajean.

Daca PDL Salaj si-a incheiat socotelile cu Alexandru Muresan, punandu-l pe linie moarta, mai precis retragandu-l din functiile de conducere politice si administrative pe care le ocupa, Gabriel Nae pare ca va avea, cat se poate de curand, aceeasi soarta. UDMR stie cand si, mai ales, de ce…

Imbibatie alcoolica in sange de 1,05 grame/litru

Povestea a inceput in 30 mai 2009, in Zalau, cand, aflat in vizita la parinti, Gabriel Nae a consumat doua pahare de vin pe stomacul gol. Intrucat si-a dat seama ca a uitat sa isi ia medicamentatia curenta, Nae l-a ignorat pe Bachus si a urcat la volanul autoturismului proprietate personala marca Ford Escort cu intentia de a se deplasa la domiciliu, unde isi lasase cutia cu pastile. Cursa nefinalizata a fost una cu ghinion, intrucat masina a fost oprita in trafic de un echipaj al Politiei Rutiere Zalau. Nae a fost testat cu aparatul etilotest, care a indicat o valoare de 0,54 mg/litru alcool pur in aerul expirat, motiv pentru care barbatul a fost condus la spital, unde i-au fost recoltate doua probe biologice, la interval de o ora. In urma analizarii acestora, a rezultat ca Nae prezenta o imbibatie alcoolica in sange de 1,05 grame/litru la prima proba, respectiv de 0,90 grame/litru la cea de-a doua.

Nae a contestat valorile, astfel ca s-a ajuns la o noua expertiza medico-legala, retroactiv, realizata de aceasta data de Institutul de Medicina Legala Cluj-Napoca. Concluzia clujenilor a fost ca Nae avea la ora cand a fost oprit de politisti o alcoolemie mai mare de 0,80 grame/litru alcool pur in sange, cu o valoare teoretica apropiata de 0,90 grame/litru.

In rechizitoriul intocmit de procurori, acestia au mentionat o imbibatie alcoolica de 1.05 grame/litru alcool pur in sange, adica rezultatul primei probe efectuate la Spitalul Judetean de Urgenta Zalau.

A recunoscut in fata instantei

De altfel, Gabriel Nae a recunoscut in cursul urmaririi penale si in fata instantei zalauane comiterea faptei, declarand ca regreta cele petrecute. Totusi, desi a tinut cont ca inculptatul nu a mai suferit condamnari anterioare, fiind la prima confruntare cu legea penala, Judecatoria Zalau a considerat ca fapta prezinta un pericol social ridicat, raportat la nivelul alcoolemiei si la consecintele care s-ar fi putut produce.

Vizavi de aceasta apreciere, Nae a sustinut, prin avocat, ca fapta sa nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni, mai ales ca a condus pe distanta mica. Instanta si-a pastrat pozitia, subliniind ca o asemenea fapta poate avea consecinte imprevizibile, iar sentinta data in acest caz, in data de 19 mai 2010, a fost clara: Nae a fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendare pentru comiterea infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autoturism avand in sange o imbibatie alcoolica peste limita legala. De asemenea, Nae a fost obligat la plata sumei de 400 de lei cheltuieli judiciare catre stat.

Recursuri zadarnice

Gabriel Nae a facut recurs la Tribunalul Salaj fata de decizia Judecatoriei Zalau, cerand desfiintarea hotararii si achitarea sa. Ca argumente, a sustinut ca a fost la primul contact cu legea penala, ca valoarea alcoolemiei a fost spre limita inferioara si ca fapta comisa nu a prezentat gradul de pericol social al unei infractiuni.

Recursul a fost respins ca fiind nefondat, insa, de Tribunalul Salaj, care a considerat ca dosarul a fost judicios solutionat, avandu-se in vedere si principiul procesului echitabil din punct de vedere al garantiilor procesuale.

Totodata, Nae a fost supus la plata altor 80 de lei, reprezentand cheltuieli judiciare catre stat.

Nemultumit, Gabriel Nae a facut un nou recurs, de aceasta data la Curtea de Apel Cluj, fata de decizia Tribunalului Salaj, dar nu a avut nici aici sorti de izbanda. Potrivit site-ului instantei clujene, recursul a fost respins, in 13 decembrie 2010, ca fiind nefondat acest al doilea apel, decizia fiind definitiva.

Presedintele Tribunalului Salaj, Petronela Nasaudean, ne-a declarat ca hotararea Curtii de Apel Cluj este actul final al telenovelei, in acest caz nemaiexistand posibilitate de apel.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »