Directia Silvica Zalau se judeca cu urmasii baronilor Wesselenyi si Simon Ludovic

Magazin Salajean 16 februarie 2007 0

Directia Silvica Zalau se judeca cu urmasii baronilor Wesselenyi si Simon Ludovic

Directia Silvica Zalau are, in prezent, 552 de dosare pe rol cu privire la retrocedarea de terenuri forestiere. Dorel Oros, directorul institutiei amintite, a afirmat, in cadrul conferintei de presa de ieri, ca pana in momentul de fata, in baza Legii 247/2005 privind retrocedarea terenurilor forestiere, s-au validat 11.939 de hectare de paduri, din care 3.056 hectare au fost puse deja in posesie, urmand ca alte aproape 900 de hectare sa fie retrocedate in cursul acestei saptamani. Diferenta dintre ceea ce este validat si punerea in posesie se datoreaza faptului ca, in Comisia Judeteana de Fond Funciar s-a stabilit ca este mai bine ca in perioada rece sa ne axam doar pe validari. In momentul in care timpul va fi favorabil si, totodata, vom avea si specialisti in masuratori, se va trece la punerea in posesie, a mentionat directorul.

In ceea ce priveste dosarele avute pe rol de catre Directia Silvica, Oros a precizat ca acest lucru se datoreaza numarului mare de cereri respinse de Comisia Judeteana de Fond Funciar, tocmai pentru ca persoanele in cauza nu aveau actele necesare retrocedarii. Din numarul total al proceselor, o parte fac referire la marii proprietari de paduri, care s-au refugiat odata cu armatele de ocupatie austro-ungare, in anul 1944. Am organizat aceasta conferinta de presa, pentru ca am certitudinea ca in urma discutiilor purtate atat cu reprezentantii Ministerului Agriculturii, cat si cu cei ai Autoritatii Nationale pentru Retrocedare, in scurt timp, fiecare prefectura va primi o adresa care va arata faptul potrivit caruia Casa de Administrare si Supraveghere a Bunurilor Inamice (CASBI) nu face obiectul retrocedarii, a opinat Oros.

Legea CASBI nu este un act normativ abuziv

Legea CASBI a fost promulgata de regele Mihai la data de 9 februarie 1945. Actul normativ a fost promulgat ca urmare a Conventiei de Armistitiu de la Paris, in care puterile aliate au impus si Romaniei sa confiste sau sa administreze, pe o anumita perioada de timp, averile celor care au luptat impotriva armatelor aliate. Prevederile acestei legi erau valabile pana in momentul in care persoanele care s-au retras din tara cu trupele inamice vor veni sa-si revendice drepturile. A existat, insa, o incercare din partea unui grup de senatori de a trece o lege prin Parlamentul Romaniei, care sa ateste ca Legea CASBI este abuziva. Proiectul de Lege a fost dezbatut in Camera Deputatilor. Dupa discutii aprinse, acesta a fost respins, Legea CASBI avand castig de cauza, a spus Oros.

Cat despre cererile de retrocedare a unor suprafete de padure a urmasilor baronilor Banffy si Wesselenyi, directorul DS Salaj este de parere ca acele bunuri luate de Statul Roman in perioada 9 martie 1945 – 22 decembrie 1989, nu au fost confiscate, ci doar administrate de aceasta Casa.

Directia Silvica Salaj se afla in litigiu cu marii proprietari de teren pentru o suprafata de aproximativ 11-12.000 de hectare de padure. Judetul din Ardeal care este cel mai afectat de problema retrocedarilor este Muresul, 70.000 de hectare, toate apartinand baronului Banffy. In Salaj este vorba de suprafete de padure care apartineau baronilor Wesselenyi si Simon Ludovic, proprietati care in momentul de fata sunt cerute de urmasii acestora, spre a le fi retrocedate, a afirmat directorul.

Campania de impaduriri cu 280.000 de puieti

Programul de regenerare a padurilor pentru anul 2007 a fost al doilea subiect adus in discutie de directorul Directiei Silvice, Dorel Oros. In cursul acestui an au fost programate o serie de lucrari de regenerare a padurilor, pe o suprafata de 108 hectare. Acestea se vor efectua pe o arie de 102 hectare in fondul forestier de stat si pe 6 hectare in cel privat. Din cele 102 hectare din fondul forestier de stat, 43 vor fi impadurite integral, iar pe suprafata de 59 de hectare se vor efectua regenerari naturale. In fondul forestier privat, din aria de 6 hectare programata pentru refacere, se vor executa impaduriri integrale pe 3 hectare, iar pe restul de teren se vor face regenerari naturale.

Pentru campania de impaduriri se vor utiliza 280.000 de puieti, care vor fi asigurati in intregime din productia pepinierelor silvice pe care DS Salaj le are in subordine. Directia Silvica dispune de un excendent de 60.000 de puieti de salcam si 245.000 de puieti de stejar. Pentru persoanele fizice, instiutia noastra va valorifica puietii gratuit, doar pe baza unor proiecte, si nu altfel, a conchis Oros.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »