Directia Sanitar-Veterniara va fi purificata de Autoritatea Nationala

Magazin Salajean 30 ianuarie 2009 0

Directia Sanitar-Veterniara va fi  purificata  de Autoritatea NationalaToate Directiile Sanitar-Veterinare din tara vor fi controlate printr-o misiune DG (SANCO), in scopul evaluarii serviciilor veterinare pe care le desfasoara. Astfel, in perioada 18-27 martie 2009, Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Salaj va trebui sa-si constituie, in cadrul Prefecturii Salaj, un sediu pentru Centrul Local de Combatere a Bolilor. Vom infiinta in cadrul Directiei Sanitar Veterinare si un sediu al Unitatii Operationale Locale. Acest nou sector are rolul de a gestiona situatiile de criza si de a supraveghea perioadele de liniste epidemiologica. Va trebui sa ne gestionam programele nationale de eradicare, control si monitorizare a unor boli la animale, a declarat Mircea Martin, directorul executiv al DSVSA Salaj.

Referitor la Programul Strategic privind monitorizarea, controlul si eradicarea pestei porcine clasice in Romania, in perioada 2006-2008 au fost efectuate actiuni de vaccinare de urgenta contra pestei porcine. In decembrie 2006 a fost vaccinat cu vaccin viu atenuat un efectiv de 24.172 de capete porcine in 6.822 de exploatatii nonprofesionale. In anul urmator, a crescut numarul de vaccinari la 159.333 de capete, in 28.845 de exploatatii. In 2008, au fost vaccinate 127.139 de capete porcine, in 24.588 de exploatatii. Ca urmare a efectuarii cu maxima seriozitate a acestei actiuni, in decursul celor trei ani a fost inregistrat un singur focar de pesta porcina in localitatea Glod, comuna Galgau, la data de 6 februarie 2008. In acea zona au fost depistate trei capete de animale nevaccinate, intr-o singura exploatatie, infectate cu pesta porcina clasica, ne-a comunicat Martin. In lunile noiembrie-decembrie 2008, s-a efectuat vaccinarea mistretilor pe toate cele 33 de fonduri de vanatoare cu o suprafata de 353.735 de hectare si o populatie estimata de 1.036 capete.

Aceste imunizari au fost facute prin amplasarea a 7.072 de momeli in peste 130 de locuri de hranire a mistretilor. Dupa cum a precizat directorul DSVSA Salaj, exista in judet crescatori sezonieri de porcine, care isi cresc animalele in zone izolate, unde nu sunt vaccinate animalele. Din acest motiv trebuie ca fiecare judet sa-si stabileasca localitati de sprijin, pentru depistarea si actionarea promta in cazul unor boli la animale. In Salaj au fost deja desemnate localitatile de sprijin, a incheiat Mircea Martin, directorul DSVSA Salaj.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »