Directia Anticoruptie, cu ochii pe pe personalul M.I.R.A.

Magazin Salajean 10 septembrie 2007 0

Directia Anticoruptie, cu ochii pe pe personalul M.I.R.A.

Potrivit unui studiu realizat in perioada iunie – iulie a acestui an de catre Directia Generala Anticoruptie (D.G.A.) in randul angajatilor Ministerului Internelor si Reformei Administrative (M.I.R.A.), majoritatea celor chestionati considera ca principalul factor care genereaza coruptie este salarizarea proasta a persoalului M.I.R.A. (33,61 la suta) si, in acelasi timp, promovarea pe baza de pile (27,99 la suta). Studiul privind perceptia personalului M.I.R.A. asupra fenomenului coruptiei in cadrul institutiei s-a efectuat pe un esantion de 1.200 de persoane, acestia indicand ca factor care contribuie la proliferarea coruptiei, pe langa factorii mentionati mai sus, birocratia excesiva (21,43 la suta din personalul in discutie).

Cei mai multi dintre subiectii chestionati au fost de parere ca D.G.A. are rolul cel mai insemnat in activitatea de prevenire si, in acelasi timp, sefii si comandantii de unitati, vazand ca masuri viabile de prevenire a actelor de coruptie intalnirile celor de la Anticoruptie cu personalul si mediatizarea cazurilor prin presa si mijloace interne de informare.

Ca solutii impotriva abaterilor de la lege, cei mai multi respondenti bifat sanctionarea cu promptitudine a celor vinovati si cresterea nivelului salarizarii personalului M.I.R.A.. Deasemene, educarea cetatenilor pentru a nu oferi mita si popularizarea cazurilor in care functionarii M.I.R.A. au refuzat sa se implice in acte de coruptie reprezinta, in opinia respondentilor, o modalitate sigura de reducere a unor asemenea cazuri.

Cu siguranta, o importanta deosebita ar trebui acordata simplificarii procedurilor de verificare a personalului vizat, ideea fiind apreciata ca o metoda foarte eficienta de o treime din cei chestionati, foarte putini dintre acestia considerand-o ineficienta.

Sondajul s-a facut sub forma de ancheta, pe baza de chestionar si a avut ca scop identificarea datelor si informatiilor cu aplicabilitate directa in domeniul prevenirii si combaterii coruptiei la nivelul M.I.R.A., avand in vedere noile cerinte ale Uniunii Europene privind adoptarea de masuri concrete in acest domeniu de activitate, se mentioneaza intr-un comunicat remis de D.G.A..

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »