Din toamna, pretul medicamentelor va scadea cu 15 la suta

Magazin Salajean 27 august 2007 0

Din toamna, pretul medicamentelor va scadea cu 15 la suta* Incepand cu data de 1 noiembrie 2007, toate medicamentele din farmacii se vor ieftini cu 15 la suta, in urma unui ordin al Ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, care va intra in vigoare la 1 septembrie, introducand o noua modalitate de stabilire a preturilor

Astfel, in urma unui ordin al ministrului sanatatii, care va intra in vigoare la 1 septembrie, se va aplica o noua modalitate de stabilire a preturilor. Conform noului ordin se vor utiliza cumulat trei metode de reducere a pretului. In momentul de fata preturile la medicamente se calculeaza luandu-se tariful cel mai mic practicat in trei state din Uniunea Europeana (UE). Odata cu intrarea in vigoare a actului normativ se va lua in calcul cel mai mic pret din 12 state ale UE.

Potrivit presei centrale, in urma estimarilor facute de cei de la Ministerul Sanatatii Publice, costurile la toate medicamentele se vor reduce cu 12procente. Nici adaosurile aplicate de distribuitori si de farmacii nu vor ramane fara el, acest lucru fiind stabilit tot printr-un ordin al Ministrului Sanatatii.

Adaosurile practicate de distribuitori vor fi reduse de la 18 la suta la 12 la suta, iar cele aplicate de farmacisti de la 24 la suta la 16-18 la suta. Cu toate ca ordinul va intra in vigoare de la 1 septembrie, scaderea propriu-zisa a preturilor la medicamente se va face resimtita abia din noiembrie. Acest lucru se datoreaza reglarii stocurilor la distribuitori si farmacii.

Pentru punerea in aplicare a acestui ordin, reprezentantii Ministerului Sanatatii Publice au inceput deja discutiile cu producatorii, distribuitorii si reprezentantii farmaciilor.

Referitor la proiectul initiat de ministrul sanatatii, directorul de relatii contractuale din cadrul Casei Judetene de Asigurari (CAS) Salaj, Marius Tautu, a precizat ca initiativa ministrului este una buna si benefica in acelasi timp pentru toti bolnavii. Daca pana acum pretul medicamentelor se calcula luandu-se tariful cel mai mic din trei state din UE, odata cu intrarea in vigoare a actului normativ, se va lua in calcul cel mai mic pret din 12 state ale Uniunii.

Reamintim ca in judetul Salaj exista 41 de farmacii care se afla in contract cu Casa de Asigurari de Sanatate Salaj.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »