Din politisti comunitari, inspectori la Primarie

Magazin Salajean 6 august 2010 0

Din politisti comunitari, inspectori la Primarie

Din cei 20 de politisti comunitari ce trebuiau pusi pe liber ca urmare a prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului 63/2010, menita sa restructureze administratia publica locala, 19 si-au gasit deja un loc de munca. Surpriza: inspectori la Primaria Municipala Zalau.

Politia Comunitara (PC) Zalau este obligata sa renunte, pana la jumatatea acestei luni, la un numar insemnat de angajati, la fel ca si alte institutii similare din judetul Salaj aflate in subordinea autoritatilor locale. La aceasta unitate de politie din Zalau lucreaza, in prezent, 84 de salariati, iar angajati ar urma sa ramana numai 64, dupa aprobarea noii organigrame conform Ordonantei 63.

Directorul executiv adjunct al PC Zalau, Mircea Bara, sustine ca a luat in calcul un examen de departajare a celor care vor fi obligati sa paraseasca actualele locuri de munca din unitate. Organigrama conform OUG 63/2010 prevede un raport intre numarul de lucratori angajati in institutie si numarul de locuitori din oras, respectiv un politist comunitar la 1.000 de locuitori. Prin urmare, la cei aproximativ 64.000 de locuitori din municipiu, la noi trebuie sa fie angajati un numar maxim de 64 de lucratori. Prin urmare, 20 de angajati intra pe lista disponibilizarilor, a mentionat Bara.

Pentru selectarea celor care urmeaza sa fie dati afara, reprezentantii PC au organizat un examen scris, in data de 29 iulie, conform procedurilor propuse de Agentia Nationala a Functionarilor Publici (ANFP). Testarea a fost sustinuta de 60 de politisti comunitari, care in cursul zilei de ieri si-au aflat rezultatele. Lucrarile s-au dovedit a fi destul de bune. Niciun candidat nu a luat mai putin de jumatate din punctajul maxim, cele mai bune rezultate fiind notate cu 93 de puncte, iar cele mai slabe cu 56 de puncte. Potrivit lui Mircea Bara, disponibilizarile nu s-au facut neaparat in ordinea descrescatoare a notelor, ci in functie de o alta procedura a ANFP, prin care se spun urmatoarele: daca exista disponibilizari din cadrul unei institutii publice aflate in subordinea autoritatilor locale, atunci acea autoritate locala trebuie sa puna la dispozitia celor pusi pe liber locurile vacante din cadrul autoritatii, in acest caz, fiind vorba de Primaria Municipiului Zalau.

Primaria, salvarea celor disponibilizati

Astfel, primarul municipiului, Radu Capalnasiu, a fost invitat sa participe la selectia angajatilor. Dat fiind faptul ca la Primaria Zalau exista locuri de munca pentru cei care urmau a fi disponibilizati, l-am invitat pe edilul orasului, ca dupa examen, sa-si aleaga oamenii cu care sa lucreze. Astfel, primarul i-a intervievat pe fiecare dintre candidatii care au sustinut aceasta testare, prezentandu-le oferta de munca de la primarie, a spus seful PC Zalau. In urma interviului, 19 oameni si-au exprimat dorinta de a se angaja la primarie, acestia urmand sa depuna cereri, zilele acestea, prin care sa solicite transferul in interes de serviciu de la Politia Comunitara la Primaria Municipala. Potrivit reprezentantilor Consiliului Local, cei 19 disponibilizati au devenit inspectori la Serviciul Corp Control Privatizare, la Compartimentul Aviz Unic, Disciplina in Constructii etc., din cadrul primariei. Mircea Bara sustine ca aceste persoane au fost incadrate la primarie in functia detinuta la PC Zalau, respectiv cea de inspectori si referenti.

Al 20-lea disponibilizat s-a dovedit a fi unul dintre candidatii cu penultima nota obtinuta la examenul din 29 iulie, din timp ce candidatul cu cel mai slab rezultat urmeaza sa fie angajat la primarie.

In cele din urma, toata agitatia creata pentru disponibilizarea functionarilor publici in vederea reducerii cheltuielilor bugetare s-a dovedit a fi inutila. Ori aproape inutila, tinand cont ca din cei 84 de politisti comunitari, unul a fost pus pe liber, mai precis, cum zice zicala: Aceeasi Marie cu alta palarie.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »