Din octombrie bebelusii vor primi 7 cutii de lapte praf

Magazin Salajean 28 septembrie 2007 0

Din octombrie bebelusii vor primi 7 cutii de lapte praf* Distribuirea laptelui praf pentru bebelusii salajenilor si situatia autorizarii igienico-sanitare a unitatilor de invatamant din judet au fost cele doua subiecte dezbatute in cadrul conferintei de presa de ieri, organizata de Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) Salaj

Desi in luna august stocurile de lapte praf pentru bebelusii cu varste cuprinse intre 0-12 luni erau practic inexistente, incepand cu aceasta luna procesul de distribuire a laptelui praf a intrat pe fagasul normal. Asta pentru ca pe 24 septembrie s-a finalizat licitatia nationala de achizitie a laptelui praf, in urma careia ASP Salaj a primit 6.250 de cutii, echivalentul a 2.500 kilograme.

Aceasta este prima transa de cutii de lapte praf distribuite judetului nostru, urmand ca in luna noiembrie sa primim restul. Incepand cu luna octombrie, fiecare copil va primi 7 cutii, iar in aceasta luna laptele praf se va acorda in limita stocurilor existente in primarii, a spus directorul executiv al ASP Salaj, dr. Dana Pop.

In primele doua trimestre ale acestui an, 724 de copii au beneficiat de lapte praf, cu un consum de 20.781 de cutii, respectiv 8.312.4 kilograme, rezultand un cost mediu pe copil de 176,92 de lei. In cursul anului trecut, aproximativ 1.976 de copii au primit lapte praf, cu un cost mediu pe copil de 135,16 lei.

Cutiile cu lapte praf sunt distribuite de ASP Salaj prin intermediul primariilor din judet, pe baza actelor de identitate ale parintilor si a retetelor eliberate de medicii de familie. La alocarea de surogat matern acestia tin cont de un set strict de criterii, astfel ca beneficiaza de lapte praf doar sugarii ale caror mame au contraindicatii la alaptare (mame cu boli precum TBC, diabet zaharat, HIV, tratamente cu citostatice, insuficienta renala sau cardiaca). De asemenea, se incadreaza in criterii copiii adoptati, cei aflati in plasament, cei carora le-a decedat mama, dar si cei sanatosi, dar la care s-a constatat o crestere nesatisfacatoare (sub limita inferioara normala varstei), ca urmare a absentei sau insuficientei laptelui matern.

Doua gradinite din Zalau nu au autorizatie igienico-sanitara

Din totalul de 211 gradinite cu program normal din Salaj, 39 nu au autorizatie igienico-sanitara, mai mult doua (Gradinita nr. 14 si Gradinita nr. 6) sunt din Zalau, restul de 37 fiind din mediul rural. Sunt si gradinite care au aceasta autorizatie, mai precis 23 din mediul urban si 149 in mediul rural.

De cealalta parte, gradinitele cu program prelungit, toate detin autorizatia igienico-sanitara. In ceea ce priveste scolile din mediul rural, situatia este aceeasi, respectiv cele 74 raman neautorizate din punct de vedere igienico-sanitar. Mai mult, 51 dintre ele nici nu au solicitat, sau nici macar inaintat documentele pentru autorizare. Drept exemplu, la aceasta categorie stau scolile arondate comunei Lozna si Cristolt, care dupa spusele conducerii ASP Salaj, nu au solicitat autorizatia igienico-sanitara inca din 2004, respectiv 2002. Au existat si 23 de cazuri in care cererea de autorizare au fost respinse, din anumite motive.

In ceea ce priveste situatia camielor- internate licee, dr. Dana Pop a afirmat ca, din totalul acestora, respectiv 10, doua nu au autorizatie (Colegiul Tehnic Iuliu Maniu Simleu Silvaniei si Colegiul Tehnic Alessandru Papiu Ilarian Zalau).

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »