Din nou in Salaj: Raed Arafat a inaugurat dispeceratul unic 112 pentru SMURD si Serviciul de Ambulanta

Magazin Salajean 5 septembrie 2011 0

Din nou in Salaj: Raed Arafat a inaugurat dispeceratul unic 112 pentru SMURD si Serviciul de Ambulanta

Subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, a inaugurat, vineri, la Zalau, dispeceratul unic 112 pentru Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD) si Serviciul de Ambulanta, acest proiect pilot fiind primul pas pentru ca SMURD sa poata fi infiintat in Salaj in 2011.

Prezent, vineri, la Zalau, pentru inaugurarea respectiva, subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, a declarat ca dispeceratul unic 112 pentru SMURD si Serviciul de Ambulanta este mai mult decat un dispecerat medical, pentru ca aici vor fi preluate toate apelurile privind situatii de urgenta. „Astazi (vineri, n.r.) am inaugurat la Zalau dispeceratul unic 112 pentru SMURD si Serviciul de Ambulanta, acesta fiind un prim pas pentru infiintarea SMURD in Salaj pana la finele anului in curs. Este unul din pasii despre care ziceam in august ca ii facem ca proiect pilot, dupa pornirea dispeceratelor integrate de la Baia Mare, Sibiu si Arad. Diferenta dintre Salaj si celelalte judete unde am pornit experimental dispeceratele integrate este ca Salajul nu are inca SMURD”, a declarat Raed Arafat.

Potrivit sursei citate, peste aproximativ o luna, vor fi infiintate primele trei-patru echipaje SMURD in Salaj. Referitor la dotarea Serviciului respectiv, masinile vor fi asigurate din doua surse: prin Programul Operational Regional (POR), din care s-au primit deja masini de pompieri si se vor primi si ambulante in cursul acestui an, si din bugetul de stat, prin Ministerul Sanatatii. „Ca urmare, in urmatoarele doua luni, vom asista in Salaj la o ameliorare simtita in ceea ce priveste sistemul de urgenta. Intai, vor fi patru substatii SMURD, la Zalau, Simleu Silvaniei, Ileanda si Nusfalau, iar apoi va fi extins in alte trei locatii”, a spus subsecretarul de stat.

Acesta a declarat ca toate judetele din Romania vor avea, la finalul acestui an, SMURD asigurat prin Inspectoratele pentru Situatii de Urgenta judetene, pe langa Salaj, in prezent fiind alte cinci judete unde acest serviciu lipseste (Tulcea, Gorj, Covasna, Caras Severin si Teleorman, n.r.). „Anul acesta, Ministerul Sanatatii a cumparat 55 de masini de prim ajutor, din care 20-22 de masini vor merge catre cele sase judete care nu au inca SMURD. Restul masinilor vor merge in celelalte judete din tara, unde functioneaza SMURD, dar unde vor fi create puncte SMURD suplimentare, cum ar fi cazul Muresului, care va implementa cel putin un punct, al Maramuresului, care va crea doua puncte, Olt – care va implementa si el puncte noi”, a adaugat Raed Arafat.

Potrivit lui Raed Arafat, comasarea dispeceratelor Ambulantei, IGSU si SMURD va scurta timpul de interventie. „Romania are stabiliti, prin lege, timpi de reactie care trebuie atinsi pana in 2014 de echipajele de prim ajutor. Astfel, in zona urbana, echipele trebuie sa atinga, in 90 la suta din cazuri, timpul de reactie de 8 minute de la momentul in care a sunat telefonul, iar in zona rurala, trebuie atins, in 75 la suta din cazuri, un timp de reactie de 12 minute. Acestia sunt timpi europeni de reactie. Dupa atingerea targetului propus pentru 2014 vor putea fi stabiliti alti timpi de reactie care sa fie atinsi pana in 2018”, a declarat Raed Arafat.

Secretarul de stat a declarat ca, dupa ce SMURD va fi functional in toate judetele, vor fi dezvoltate structurile de interventie deja existente la nivel national, inclusiv Serviciile de Ambulanta.

Elicoptere medicale pentru salajeni

O alta veste buna pentru salajeni este crearea unor platforme de aterizare pentru elicoptere medicale, prima locatie de acest gen urmand sa fie amenajata in Zalau. „In acest an, vrem sa realizam macar partial un proiect privind crearea unor platforme de aterizare pentru elicoptere medicale in Salaj. Prima platforma va fi la Zalau si va permite elicopterului sa vina inclusiv noaptea pentru a transporta pacienti. Ziua vine, nu e nicio problema, dar pentru a putea veni noaptea este necesara o platforma balizata si asigurata astfel incat elicopterul sa aterizeze fara riscuri”, a declarat Raed Arafat.

Potrivit sursei citate, in acest sens a fost identificata deja o locatie in incinta Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Porolissum” Salaj, care va fi analizata in urmatoarele zece zile de specialistii pilot din Bucuresti sau Targu Mures. „Daca este potrivita, am putea trece la balizaj si la crearea unui proiect pentru aceasta, cu obtinerea tuturor autorizatiilor necesare. Dupa ce vom realiza acest lucru, transportarea cazurilor critice, inclusiv in timpul noptii, va fi mult mai usoara. Elicopterul de la Mures zboara inclusiv noaptea daca ii permit conditiile meteo”, a spus Raed Arafat.

Acesta a precizat ca se doreste crearea unei platforme de aterizare pentru elicopterele medicale si la Simleu Silvaniei, pentru a facilita transportul bolnavilor din bazinul acestui oras la centre medicale unde sa poata primi ajutor medical. „Zona de aterizare a elicopterului trebuie sa fie una in care sa avem siguranta ca nimeni nu modifica topografia spatiului si unde sa nu apara peste noapte vreun cablu de care sa nu aiba cunostinta echipajul. Odata ce ai stabilit o zona de aterizare, trebuie sa fie sigur ca topografia ei ramane cea pe care o stiu pilotii. Cred ca acest aspect al amenajarii platformei poate fi realizat in aproximativ 20 de zile, totul este sa se faca proiectul si sa se decida asupra obstacolelor care trebuie inlaturate”, a spus Raed Arafat.

Acesta a spus ca un elicopter medical trebuie sa aiba minum doua cai de acces si de scapare la o platforma de la aterizare.

Zalaul este aproape de doua centre medicale – cel din Targu Mures si cel din Cluj Napoca, astfel ca elicopterul medical va putea transporta pacientii la oricare din ele, mai ales ca, in cazul zborului cu elicopterul, distanta este egala catre ambele orase. In prezent, pentru Salaj, interventiile cu elicopterul sunt asigurate de Targu Mures, insa doar pe timp de zi.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »