Din noiembrie: Masinile trebuie echipate cu anvelope de iarna sau all season

Magazin Salajean 28 ianuarie 2011 0

Din noiembrie: Masinile trebuie echipate cu anvelope de iarna sau all season

Ca vor sau nu, soferii vor fi obligati ca, in perioada sezonului rece, sa isi echipeze masinile cu anvelope de iarna sau tip all season, in caz contrar urmand sa fie sanctionati cu amenzi cuprinse intre 2.500 lei si 4.000 lei. Anuntul a fost facut de ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, obligatia fiind introdusa prin Ordonanta de Guvern.

Echiparea autoturismelor cu anvelope de iarna sau de tip all seasons va fi obligatorie de la inceputul lunii noiembrie, pentru drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei. „Definitia acestor anvelope este data exact asa cum este in directiva europeana si fac specificatia ca include cauciucurile all season, cele care au fost foarte des invocate in dezbaterile publice”, a spus Anca Boagiu.

In cazul vehiculelor cu masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone si al celor de transport persoane cu mai mult de noua locuri pe scaune, masina trebuie echipata cu anvelope de iarna pe axele de tractiune si/sau sa aiba montate pe aceste roti lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate. „Obligativitatea este pentru toate tipurile de autovehicule. Se face distinctie in cazul autovehiculelor de marfa si a celor care au tractiune, ele sunt obligate sa fie dotate pe axele motoare”, a explicat Boagiu.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie al Judetului Salaj, Maria Cristea, ne-a declarat ca actul normativ va aduce imbunatatiri in cee ce priveste desfasurarea circulatiei rutiere pe drumurile publice, in perioada rece a anului. „Este benefic, pentru ca echiparea autovehiculelor cu asemenea anvelope si mentinerea unei viteze legale, adaptate la conditiile de drum, va reduce considerabil riscul producerii de evenimente rutiere neplacute. Atat timp cat si conducatorii auto inteleg ca pe timp de iarna, traficul se desfasoara in conditii mai grele ca in restul anului si sunt pregatiti cum trebuie, cu anvelope coresponzatoare si chiar si cu lanturi, sigur ca numarul accidentelor se va reduce”, a spus purtatorul de cuvant.

Conduceti preventiv!

De altfel, Inspectoratul de Politie al Judetului Salaj recomanda conducatorilor de autovehicule ca pe timp de iarna sa conduca prudent si sa reduca viteza de deplasare, avand in vedere faptul ca trecerea de la aderenta uscata la cea umeda a creat intotdeauna probleme celor imprudenti. Astfel, soferii sunt sfatuiti sa respecte cu strictete regulile de circulatie si sa obtina, inaintea plecarii in calatorie, informatii despre traseul ales, precum si despre conditiile meteo rutiere prognozate pentru zona tranzitata. Totodata, viteza de deplasare trebuie adaptata permanent la conditiile meteo si de drum (ceata, carosabil acoperit cu apa, polei etc., n.r.), iar sistemele de iluminare-semnalizare si de climatizare/dezaburire trebuie sa functioneze corespunzator, pentru a se vedea si a putea fi vazuti in trafic. Nu in ultimul rand, distanta intre autovehicule trebuie sa fie mai mare pe un drum umed sau alunecos, iar viteza de deplasare trebuie sa fie mai redusa, pentru a evita coliziunea cu cei din fata, cat si pentru ca soferul sa nu fie obligat sa franeze brusc, fapt care poate duce la derapare si consecinte imprevizibile.

Pietonilor le este recomandat sa evite pe cat posibil folosirea partii carosabile, mai ales dupa lasarea intunericului si in conditii de vizibilitate redusa. De asemenea, pietonii vor trebui sa se asigure temeinic inaintea traversarii drumurilor si sa procedeze la efectuarea acestora numai dupa ce sunt siguri ca traversarea se poate face in conditii de siguranta, tinand cont de faptul ca in conditii de carosabil umed sau alunecos, spatiul de franare al autovehiculelor creste simtitor.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »