Din iulie, Un nou procuror la Simleu

Magazin Salajean 9 iunie 2008 0

Dupa ce, incepand 1 aprilie, prim-procurorului Teodor Radulescu i-a fost aprobata pensionarea, prin decret prezidential, Tribunalul Simleu Silvaniei a ramas cu un singur procuror. Volumul de munca foarte mare a impus organizarea unui concurs prin care orasul de sub Magura sa castige un procuror, concurs care a avut loc in luna aprilie, ne-a declarat Pompilia Stana, prim-procuror pe Salaj. In urma concursului, a fost desemnat un castigator si speram ca la inceputul lunii iulie acesta sa-si poata incepe activitatea la Simleu, a spus sursa citata.

In Simleu ar trebui sa existe trei procurori si un prim procuror, dar si orasele din judetele vecine par sa se confrunte cu un deficit de personal, chiar daca nu atat de mare precum in Salaj.

Oameni putini, munca multa

La ora actuala, Parchetul de pe langa Tribunalul Salaj se confrunta cu o lipsa grava de personal, avand doar jumatate din procurorii pe care ii prevede organigrama. Cei 12 procurori cu care functioneaza institutia trebuia sa acopere un volum de munca dublu fata de cat ar fi normal, judetul avand cea mai dificila situatie intre cele patru judete arondate la Curtea de Apel Cluj Napoca. Problemele tin de faptul ca vorbim de un municipiu, plus alte trei orase. Pentru Zalau ar trebui sa existe sapte procurori, dar sunt angajati, la ora actuala, doar trei, dintre care unul este bolnav, astfel ca raman doi oameni. Ca sa remedieze situatia, tot printr-un concurs ce a avut loc in aprilie, au fost angajati doi procurori. Acestia, la fel ca si cel nou din Simleu, isi va incepe activitatea in primele zile ale lunii iulie.

Gravitatea lucrurilor este sporita de migrarea oamenilor de la locale la judet, care va avea consecinte asupra incarcaturii de dosare pe procuror, care va creste considerabil.

In 2007, incarcatura de dosare pe procuror a sporit atat de mult, incat a ajuns, in unele cazuri, sa se dubleze fata de anii precedenti. Daca ar fi cazuri usoare si doar volum mult de munca la locale, ar mai fi cumva. Dar sunt cazuri dificile. Vom ajunge ca toate cazurile dificile sa le transferam la judet, a spus Pompilia Stana.

Un sistem incalcit peste masura

Deficitul de procurori se explica prin greutatea cu care se ajunge in sistemul de justitie romanesc, dar si prin preferinta procurorilor pentru orasele foarte mari. Lucrurile ar fi mult simplificate daca s-ar organiza concursuri fara sa se ceara vechime, procurorii putand fi pregatiti dupa ce intra in sistem.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »