Din iulie 2009: Gropile de gunoi din Salaj vor fi inchise

Magazin Salajean 18 februarie 2009 0

Din iulie 2009: Gropile de gunoi din Salaj vor fi inchiseConform planului de masuri prioritare de mediu stabilit la nivelul Uniunii Europene, in 2009, pentru judetul Salaj au fost stabilite o serie de masuri privind controlul poluarii industriale, gestiunea deseurilor si calitatea aerului. Astfel, pana la jumatatea anului 2009, deponiile neconforme din judetul Salaj trebuie sa-si inceteze activitatea, urmand a se incepe ecologizarea acelor locuri, sustin reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Salaj.

Potrivit Directivei Consiliului 99/31/CE privind depozitarea deseurilor, deponiile neconforme trebuie inchise si ecologizate. Ministerul Mediului a precizat ca, din 2010, Romania va plati amenzi de 200.000 de euro pe zi daca gropile de gunoi neconforme nu vor fi inchise. Astfel, in judetul Salaj, depozitul de deseuri menajere din Simleu Silvaniei va trebui sa-si sisteze activitatea incepand cu data de 16 iulie 2009. APM Salaj a eliberat anul trecut avizul de mediu la incetarea activitatii. De altfel, SC Rominserv SA Zalau (fosta IAIFO) are acelasi termen limita pentru incetarea activitatii de depozitare a deseurilor industriale nepericuloase pentru care APM Salaj a eliberat in septembrie 2008 avizul de mediu pentru incetarea activitatii, sustine Aurica Grec, directorul APM Salaj. Tot pana la data de 16 iulie 2009, in zona rurala a judetului Salaj vor fi verificate 160 de locatii folosite pentru depozitarea deseurilor. APM Salaj a solicitat informatii Consiliului Judetean Salaj, Garzii Nationale de Mediu – Comisariatului Judetean (GNM-CJ) Salaj si primariilor din mediul rural raportul privind calendarul de inchidere si modul de reabilitarea a spatiilor de depozitare din zona rurala. Pana in prezent, din cele 160 de locatii pentru depozitarea deseurilor, doar opt au fost inchise/desfiintate, a precizat Daniela Noje, purtator de cuvant al APM Salaj.

SC Uzina Electrica Zalau a primit termen ca, din decembrie 2009, sa se conformeze Directivei Consiliului nr. 2001/80/EC, privind limitarea emisiilor anumitor poluanti in aer proveniti din instalatii mari de ardere (LCP). Uzina Electrica Zalau SA a realizat in avans masura privind conformarea cu prevederile Directivei din punctul de vedere al emisiilor de oxizi de azot pentru IMA 3 cazanul de abur de 72,3MW. Aceste masuri s-au realizat, inca din anul 2005, prin dotarea cu arzatoare cu NOx redus la cazanul de abur de 72,3MW, a pecizat Aurica Grec. Si agentul economic SNP Petrom – Depozitul Desfacere are ca termen limita decembrie 2009 pentru a se alinia cerintelor Directivei Consiliului nr. 94/63/CE privind controlul emisiilor de compusi organici volatili (COV), rezultati din depozitarea benzinei si distributia sa de la terminale la statiile de distributie ale benzinei. SNP Petrom SA detine opt instalatii, de incarcare-descarcare (trei) si instalatii de depozitare (cinci). Confor-marea instalatiilor din statiile de distributie carburanti Zalau, statia nr. 1, Simleu Silvaniei, Ileanda si Crasna, ale SNP Petrom SA Sucursala Peco Salaj, s-a realizat in avans, finalizandu-se in 2006-2007, ne-a comunicat directorul APM Salaj.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »