Din februarie: Deseurile vor fi colectate selectiv pe Valea Crasnei

Magazin Salajean 30 ianuarie 2009 0

Din februarie: Deseurile vor fi colectate selectiv pe Valea Crasnei

Edilii din cinci comune de pe Valea Crasnei (Banisor, Crasna, Mesesenii de Jos, Varsolt si Pericei) se vor intalni, in primele zile ale lunii februarie, pentru a stabili modalitatea si programul dupa care deseurile vor fi colectate selectiv in toate aceste comunitati. Primarul comunei Banisor, Gheorghe Pop, ne-a declarat ca au fost achizitionate pubele si containere pentru dotarea serviciului de salubrizare, precum si masini care sa colecteze gunoiul strans de gospodari. Din februarie, vom putea sa derulam programul de colectare selectiva a deseurilor folosind pubelele si containerele achizitionate. Si pana acum s-a derulat in comuna programul, dar ne-am folosit de saci si de mijloace proprii, ne-a spus edilul. Pubelele au fost deja impartite localnicilor, iar containerele sunt amplasate in intersectii. Pentru comuna noastra. Am luat 1.150 de pubele, dimensiunile acestora fiind de 120, respectiv 240 de litri. Fiecare gospodarie a primit cate o pubela, iar in intersectii vom amplasa containere, pentru a rezolva accesul masinilor in sate chiar si pe timp de iarna. De asemenea, vom lua pubele si pentru institutiile publice, a spus primarul. Intre localitati, urmeaza sa fie amplasate insule pentru colectarea selectiva a deseurilor. In total, vor fi 18 astfel de insule, iar localnicii vor strange PET-urile, cartonul si sticla in containere separate.

Rampa de transfer a deseurilor este in curs de finalizare la Crasna si va deservi toate comunele sus amintite.

Proiectul ce priveste protectia mediului si colectarea deseurilor din gospodarii este intocmit la nivelul asociatiei de comune din regiunea respectiva si a fost depus la Agentia de Dezvoltare Nord-Vest prin programul Phare CES 2004, valoarea investitiei fiind de un milion de euro.

Tot prin programul Phare, la Crasna a fost obtinuta o finantare de 600.000 de euro in vederea amenajarii unei statii de compost la rampa de gunoi, pentru deseurile biodegradabile.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »