Din ciclul “Mioriţa s-a născut în Sălaj”: Tentativă de omor la Moigrad

Magazin Salajean 18 aprilie 2011 0

Din ciclul “Mioriţa s-a născut în Sălaj”: Tentativă de omor la Moigrad

Un sibian aproape a omorât în bătaie un bărbat din localitatea Moigrad. Totul s-a petrecut în grădina sălăjeanului, unde sibianul a intrat cu turma de oi la păscut fără voia acestuia. Luat la întrebări, ciobanul nu a stat pe gânduri şi a sărit la bătaie, lovindu-l pe bărbat cu bestialitate cu bâta ce o avea asupra lui. Cazul a ajuns în atenţia autorităţilor, care l-au arestat preventiv pentru o perioadă de 29 de zile pe sibian, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de omor, în timp ce bărbatul bătut se află pe patul de spital.

Un bărbat în vârstă de 52 de ani, din localitatea Moigrad, a ajuns în stare gravă la spital, după ce a fost bătut cu bestialitate de un cioban. Totul s-a petrecut în urmă cu o săptămână, în grădina bătrânului, unde ciobanul, un tânăr în vârstă de 20 de ani, din judeţul Sibiu, a intrat cu turma de oi la păscut.

Moigrădeanul, pe patul de spital…

Întâmplarea s-a petrecut luni după-amiază, când bărbatul, P.I. din Moigrad, a ieşit în grădina casei unde sibianul intrase cu oile la păscut fără voia acestuia. Luându-l la întrebări pe oier, acesta din urmă l-a luat la bătaie, aplicându-i sălăjeanului mai multe lovituri cu bâta în cap şi pe corp. Vecinii au văzut cele întâmplate şi au anunţat imediat autorităţile. La faţa locului au ajuns imediat poliţiştii care au început cercetările şi un echipaj al Serviciului de Ambulanţă care l-a transportat pe moigrădeanul grav rănit la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău pentru acordarea de îngrijiri medicale. Un bărbat în vârstă de 52 de ani, din localitatea Moigrad, a fost adus la Unitatea de Primire a Urgenţelor prezentând traumatism cranian, plagă contuză parietală, plagă la mâna stângă şi fractură de mâna dreaptă în urma unei agresiuni. A fost stabilizat hemodinamic şi respirator şi internat la Secţia de Ortopedie a spitalului, unde se află sub supravegherea medicilor, a declarat purtătorul de cuvânt al unităţii spitaliceşti menţionate, Codruţa Puşcaş.

… iar sibianul, după gratii

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, Maria Cristea, ne-a spus că, în după-amiaza zilei următoare, poliţiştii l-au reţinut pe sibian şi depus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă Sălaj. În data de 13 aprilie, acesta a fost adus în faţa magistraţilor Tribunalului Sălaj cu propunerea de arestare preventivă sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de omor. În cauză s-a dispus emiterea mandatului de arestare preventivă pentru 29 de zile a inculpatului R.N.S. Acesta, în data de 11 aprilie, în urma unei altercaţii cu partea vătămată, i-a aplicat două lovituri cu o bâtă ciobănească în zona capului, ne-a declarat, vineri, preşedintele Tribunalului Sălaj, Petronela Năsăudean.

Potrivit soluţiei date de magistraţi, în baza articolului 149/1 Cod procedură penală admite propunerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj şi dispune arestarea preventivă a inculpatului pe o perioadă de 29 de zile începând cu data de 13 aprilie 2011 ora 14.25 şi până la data de 11 mai 2011 ora 14.25. În baza articolului 151 Cod procedură penală dispune emiterea mandatului de arestare preventivă a inculpatului Rus Nicolae Sorin.

Soluţia respectivă a fost atacată, însă, cu recurs de către avocatul părţii inculpate, dosar care va fi soluţionat la Curtea de Apel Cluj. După cum ne-a declarat purtătorul de cuvânt a instanţei clujene, Adrian Dănilă, cauza va fi judecată în data de 20 aprilie.

Până la zece ani de închisoare

Dacă va fi găsit vinovat, sibianul riscă până la zece ani de închisoare. Potrivit legii, tentativa la infracţiunea de omor se sancţionează cu o pedeapsă cuprinsă între cinci şi zece ani de închisoare. Acţiunea penală pentru această infracţiune se pune în mişcare din oficiu, urmărirea penală se efectuează în mod obligatoriu de către procuror, iar judecata în primă instanţă a acestei fapte penale revine în competenţa tribunalului. Executivul a adoptat însă o nouă lege, la sfârşitul anului trecut, prin care infractorul, dacă recunoaşte fapta în faţa judecătorilor de la prima instanţă, va primi o pedeapsă mai mică cu o treime.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »