Din cauza rabiei, Carantina in Poarta Salajului si Horoatu Crasnei

Magazin Salajean 12 martie 2009 0

Din cauza rabiei, Carantina in Poarta Salajului si Horoatu CrasneiLocalitatile Horoatu Crasnei si Poarta Salajului se afla, de miercuri, in carantina de gradul trei, dupa ce doi localnici au gasit in gospodarii doua vulpi moarte, purtatoare ale virusului turbarii. Mircea Martin, directorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Salaj, a declarat ca au fost trimise de urgenta echipe la fata locului si ca, pe langa instituirea carantinei, acestea au dispus catagrafia carnasierelor, vaccinarea de necesitate a animalelor din localitati si au limitat circulatia animalelor in cele doua sate. Am fost sesizati ca, in Horoatu Crasnei si Poarta Salajului, localnicii au gasit doua vulpi moarte. S-au prelevat probe si s-au facut analize, iar rezultatul a dovedit ca vulpile erau purtatoare ale virusului turbarii. Azi am deplasat echipe de inspectori in ambele localitati, care au instituit carantina de gradul trei. De asemenea, s-au catagrafiat carnasierele, iar animalele au fost vaccinate antirabic. Pentru a nu se raspandi boala, circulatia animalelor a fost limitata in cele doua localitati, a spus Mircea Martin.

Potrivit sursei citate, localnicii care au gasit cele doua vulpi moarte au fost indrumati la medicul de familie, in vederea administrarii vaccinului antirabic.

In aceasta perioada, in Salaj se desfasoara un control al eficacitatii vaccinarii antirabice de anul trecut, cand au fost raspandite in mediul silvatic 5.000 de momeli vaccinale. Fiecare vulpe prinsa de vanatorii salajeni este adusa la DSVSA, pentru a fi supusa analizelor. Intrucat legislatia in vigoare prevede ca la fiecare 100 de kilometri patrati trebuie adusa o vulpe, pentru a se afla rezultatul campaniei de vaccinare la nivel de judet trebuie aduse aproximativ 40 de vulpi pentru suprafata de 3.865 de kilometri patrati, cati are Salajul.

Zilele trecute, autoritatile sanitar-veterinare salajene au demarat deja o prima campanie de vaccinare antirabica pentru anul in curs, folosind tot momeli vaccinale.

In 2009, au fost depistate 12 focare de rabie in judet, din care sase sunt pe fonduri de vanatoare (Huseni, Zalau, Cehu Silvaniei, Samsud si doua in Soimus). Anul trecut, judetul s-a confruntat cu o situatie fara precedent in privinta rabiei, numarand 56 de focare, care sunt in momentul de fata inchise in totalitate.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »