Din acest an: TVA de 5 la suta la vanzarea locuintelor

Magazin Salajean 7 ianuarie 2009 0

Din acest an: TVA de 5 la suta la vanzarea locuintelorIncepand din acest an, Statul da o mana de ajutor persoanelor care intentioneaza sa isi cumpere o noua locuinta: TVA-ul va fi redus la 5 la suta in cazul cumpararii unui apartament nou cu suprafete utile de pana la 120 de metri patrati si o valoare de pana la 100.000 de euro (echivalentul a maxim 385.000 de lei). Decizia are drept scop si diminuarea efectelor crizei economice, care, pur si simplu, au inghetat piata imobiliara in ultimele luni.

In plin anotimp de criza, Statul vrea sa impulsioneze populatia sa isi reindrepte atentia catre piata imobiliara, aflata in stand by, ca sa nu spunem regresie, inca din toamna. In acest sens, Codul Fiscal are noi reglementari care prevad ca la cumpararea unui apartament nou, cu suprafete utile de pana la 120 de metri patrati si cu o valoare de pana la 100.000 de euro, cota redusa este de 5 la suta. Aceasta cota se aplica asupra bazei de impozitare pentru livrarea locuintelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite, iar parcela de teren pe care este construita locuinta include si amprenta la sol a acesteia.

Potrivit actului normativ asupra caruia s-au decis autoritatile centrale, sunt incluse in categoria locuinta livrata ca parte a politicii sociale: livrarea de cladiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept camine de batrani si de pensionari; livrarea de cladiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept case de copii si centre de recuperare si reabilitare pentru minori cu handicap, dar si livrarea de cladiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, catre primarii, in vederea atribuirii de catre acestea, cu chirie subventionata, unor persoane sau familii a caror situatie economica nu le permite accesul la o locuinta in proprietate sau inchirierea unei locuinte in conditiile pietei.

Cu toate ca se acorda aceasta facilitate, trebuie retinut ca orice persoana necasatorita sau orice familie poate achizitiona o singura locuinta cu cota redusa.

De aceeasi reducere de TVA beneficiaza si livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 de metri patrati, fiind excluse anexele gospodaresti si terenul pe care sunt construite.

Locuintele trebuie sa fie finisate

Ca sa se poata aplica aceasta noua cota, locuintele trebuie sa fie perfect locuibile la momentul vanzarii si ca terenul pe care este construita locuinta sa nu depaseasca suprafata de 250 de metri patrati, inclusiv

amprenta la sol a locuintei, in cazul caselor de locuit individuale.

In ceea ce priveste imobilele care au mai mult de doua locuinte, cota indiviza a terenului aferent fiecarei locuinte nu poate depasi suprafata de 250 de metri patrati. Potrivit ultimelor reglementari din Codul Fiscal, in cazul livrarii unei locuinte cu o suprafata de maximum 120 de metri patrati si valoare mai mica de 380.000 de lei, vanzatorul poate aplica cota de TVA de 5 la suta la vanzarea unei locuinte, daca persoana ce o achizitioneaza prezinta o declaratie pe propria raspundere, autentificata notarial, din care sa rezulte ca sunt indeplinite conditiile legale pentru a beneficia de cota redusa de TVA.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »