Din acest an, primariile nu mai platesc asistatii sociali

Magazin Salajean 14 ianuarie 2011 0

Din acest an, primariile nu mai platesc asistatii sociali

Incepand cu acest an, beneficiarii Legii 416/2001 nu vor mai primi bani prin primarii, ci prin Agentiile de Prestatii Sociale. Edilii vor avea de intocmit doar dosarele asistatilor sociali, ii vor repartiza la activitatile gospodaresti din localitate si ii vor ponta. Fondurile pentru remunerarea lor vor fi alocate de la bugetul de stat, prin Agentiile de Prestatii Sociale. Vestea a fost comunicata ieri primarilor, in cadrul sedintei de dezbatere a proiectului de buget al judetului Salaj. Cu acest prilej, s-a mentionat ca judetul a primit suma de 104,5 milioane de lei (care reprezinta total sume defalcate din TVA pentru finantarea cheltuielilor descentralizate la nivelul co-munelor, oraselor si municpiului Zalau), din care: pentru salariile din invatamantul preuniversitar s-au repartizat 89,32 de milioane de lei, iar pentru drepturile asistentilor personali ai per-soanelor cu handicap si pentru cei cu indemnizatii valoarea de 12,98 de milioane de lei.

Din sumele defalcate din TVA pentru echlibrarea bugetelor locale Salajul a primit 30,2 milioane de lei. Suma repartizata judetului pe 2011, prin Legea Bugetului de Stat este mai mica fata de 2010, deoarece: ajutorul social nu se mai finanteaza din sumele defalcate din TVA; pentru ca in 2011 nu se primeste al 13-lea salariu pentru 2010; calculul salariilor la invatamant s-a facut conform standardului de cost pe elev. Doar sumele pentru echilibrare au crescut cu 2 la suta. Pentru 2011, potrivit directorului Directiei Economice a Consiliului Judetean Salaj, Viorica Mesesan, din bugetul judetului, s-au prevazut 11,338 milioane de lei pentru drumuri (fata de 10,2 milioane de lei cat s-a alocat pe 2010), precum si 8,677 milioane de lei, din cota de 20 la suta din impozitul pe venit pentru cofinantarea proiectelor de dezvoltare locala, respectiv, cu cate 5.000 de lei mai mult fiecarei primarii fata de anul trecut.

Bani mai putini la bugetele locale

Primarul de la Cristolt, Ioan Cheseli a fost de parere ca anul 2011 va fi comparabil cu 2010, din punct de vedere al sumelor alocate. Nu ne puteam astepta la o surpriza placuta, ci doar la un buget de supravietuire. Nu stim inca cum se vor stabili si finanta cheltuielile de personal din primarii si daca vor fi fundamentate dupa calcule reale. Prim-edilul de la Hida, Dorin Petrus crede ca pentru acest an, sumele repartizate sunt mai mici si este nedumerit de modul in care se vor derula investitiile cu finantare locala.

Pe zi ce trece apar probleme tot mai incurcate. Este posibil sa nu mai avem voie sa facem finantari daca nu am achitat lucrarile demarate. Noi avem obiective nefinalizate, pentru care suntem datori, la Campusul Scolar, de exemplu. Si primarul de Bocsa, Ioan Barou crede ca sumele primite anul acesta sunt mai mici fata de 2010 si este rezervat fata de modul in care banii vor ajunge pentru toate cheltuielile. E drept ca am primit mai mult pentru proiectele de dezvoltare locala, dar la invatamant, pentru salarii, s-a repartizat mai putin decat in 2010. Sunt multumit ca suntem la zi cu nivelul incasarilor taxelor si impozitelor.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »