Din 2011: Locuintele se vand doar cu certificat energetic

Magazin Salajean 30 decembrie 2010 0

Din 2011: Locuintele se vand doar cu certificat energeticAnul viitor va aduce schimbari majore in domeniul tranzactiilor imobiliare, dat fiind ca locuintele nu vor mai putea fi vandute fara certificatul energetic, care va indica nivelul pierderilor de caldura. Costul unui astfel de document variaza intre 0,5-4 euro pe metru patrat, ceea ce va insemna bani suplimentari scosi din buzunarul populatiei.

Vanzarea sau inchirierea locuintelor nu se va mai putea face in absenta unui certificat de performanta energetica, iar noua masura va intra in vigoare de la inceputul anului viitor. Cei care doresc sa vanda apartamente sau case vor trebui sa obtina contra cost actul respectiv de la un auditor specializat, pe care il pot alege din lista cu auditorii energetici publicata pe site-ul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, http://www.mdrl.ro/_documente/constructii/atestari/auditori/IASI.pdf.

Tarifele difera de la un auditor la altul si in functie de starea imobilului in care se afla locuinta. Mai exact, se iau in calcul date cu privire la constructie, materialele folosite, eventualele lucrari de izolatie termica, se masoara usile si ferestrele. Specialistii sustin ca daca la o locuinta fara termoizolatie, pierderea de caldura este estimata la 17-19 la suta, la una cu termosistem, acestea sunt reduse pana la un nivel de 9 la suta.

Incadrarea din punct de vedere al eficientei energetice se face intr-una din cele sapte clase, de la A la G, si pe o scala de la 20-100, in care blocurile vechi, fara termosistem, sunt incadrate in clasele C-D. Perioada in care este definitivat auditul este de circa patru zile.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »