Din 2011, Cresc indemnizatiile pentru cresterea copilului

Magazin Salajean 17 decembrie 2010 0

Din 2011, Cresc indemnizatiile pentru cresterea copilului

Peste 2.200 de salajeni aflati in concediu pentru cresterea copilului vor primi de la anul indemnizatii mai mari. Conform noilor reglementari legislative la acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului, valoarea ajutorului va creste cu trei procente.

Incepand cu 1 ianuarie 2011, pentru persoanele aflate in plata, indemnizatia pentru cresterea copilului de acorda in cuantum de 75 la suta din media veniturilor nete lunare realizate in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului, dar nu mai putin de 600 de lei si nu mai mult de 3.400 de lei. Potrivit directorului Agentiei Judetene pentru Prestatii Sociale Salaj, Matolcsy Elisabeta, noile modificari legislative vor fi binevenite pentru actualii beneficiari de indemnizatii pentru cresterea copilului.

Singura modificare pentru persoanele aflate in plata pentru indemnizatia de cresterea copilului este majorarea acestui ajutor, cu incepere de anul viitor. In prezent, beneficiarii indemnizatiei pentru cresterea copilului primesc doar 72,25 la suta din media veniturilor nete lunare realizate in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului. Chiar daca legea prevedea acordarea a 85 de procente din aceste venituri, din iulie anul curent, masurile de austeritate impuse de Guvern au redus cu 15 la suta valoarea rezultata la calculul indemnizatiei. Insa aceasta masura urmeaza insa a fi eliminata incepand cu 1 ianuarie 2011, prin urmare, actualii beneficiari vor primi o indemnizatie pentru cresterea copilului de 75 de procente, a declarat Matolcsy.

Mamele care nasc dupa data de 1 ianuarie 2011, inclusiv, vor putea opta pentru doua variante la acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului, si anume: varianta I – concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, precum si o indemnizatie lunara, iar varianta II – concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani si o indemnizatie lunara.

Indemnizatia lunara pentru prima varianta se stabileste in cuantum de 75 la suta din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 de lei si nici mai mare de 3.400 de lei. Persoanele care in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara varianta I si obtin venituri supuse impozitului, inaintea de implinirea de catre copil a varstei de un an, au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 500 de lei pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de doi ani.

Persoanele care opteaza pentru a doua varianta nu beneficiaza de stimulentul de insertie. In acest caz, indemnizatia se stabileste in cuantum de 75 la suta din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 de lei si nici mai mare de 1.200 de lei.

Potrivit sursei mentionate anterior, la nivelul judetului nostru se afla in plata, la aceasta data, 2.216 beneficiari care primesc indemnizatii pentru cresterea copilului, dintre care 1.887 de mame si 329 de tatici.

In functie de cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului, 1.586 de beneficiari primesc lunar indemnizatia fixa de 600 de lei. Alti 438 de beneficiari primesc lunar indemnizatii cuprinse intre 601 si 1.200 de lei, 139 de persoane – indemnizatii cuprinse intre 1.201 si 2.000 de lei, iar 32 de beneficiari – indemnizatii cuprinse intre 2.001 si 3.000 de lei. Doar cinci salajeni au venituri lunare, prin indemnizatia de cresterea copilului, cuprinse intre 3.001 si 3.399 de lei, in timp ce numai patru beneficiaza de limita maxima a indemnizatiei de 3.400 de lei.

Stimulentul lunar in cuantum de 100 de lei, odata cu intrarea in campul muncii inainte de implinirea de catre copil a varstei de doi ani, se acorda unui numar total de 61 de beneficiari, dintre care 48 de mame si 13 tatici.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »