Din 15 septembrie: Se strange, din nou, robinetul de apa

Magazin Salajean 25 august 2011 0

Din 15 septembrie: Se strange, din nou, robinetul de apa

Pe perioada verii, zalauanii nu si-au mai facut contracte pentru serviciul de furnizare a apei. Reprezentantii scarilor de bloc din urbea de la poalele Mesesului care nu au semnat noile contracte cu conducerea Companiei a Apa Somes (CAS) Cluj Sucursala Salaj nu au mai depus, in acest sens, acte la sediul institutiei, cu toate ca reglementarile legale nu s-au modificat.

Din cele aflate de la Marcel Zaharia, directorul Sucursalei Salaj a CAS, pana in prezent au fost incheiate la nivelul municipiului 840 de contracte pentru serviciul de apa si canalizare. Din luna iulie si pana astazi, s-a primit doar un dosar pentru o scara de bloc si o solicitare din partea locatarilor unui imobil nou construit in zona Sarmas. Lipsa de interes a zalauanilor fata de semnarea noilor contracte poate fi cauzata de perioada de concedii si vacante. Nici pentru mult invocatele bransari in sistem individualizat nu au mai fost solicitari, in evidentele Sucursalei Salaj a CAS sunt inregistrate doar zece astfel de cereri (depuse anterior lunii iulie).

Din momentul in care aceasta vacanta de vara ia sfarsit, respectiv, din 15 septembrie, se vor afisa notificari in toate scarile de bloc unde nu s-au semnat noile contracte, pentru a anunta data la care va fi oprita furnizarea apei. Scarile de bloc necontractate nu pot sa mai ramana asa, locatarii trebuie sa inteleaga acest lucru si sa faca demersurile necesare pentru a respecta cadrul legal, a avertizat Marcel Zaharia.

Semnarea noilor contracte de scari de bloc a ramas acum o povara doar pe umerii zalauanilor, deoarece locuitorii din Jibou, Cehu Silvaniei si Simleu Silvaniei au semnat aceste acte. La Jibou, potrivit spuselor lui Marcel Zaharia, s-au incheiat 82 de contracte la nivel de scari de bloc si noua bransari in sistem individualizat. La Cehu si Simleu astfel de contracte s-au semnat inca din anii trecuti, pentru 58 si respectiv, 130 de scari de bloc.

Investitii intarziate de contestatii

Daca pe de-o parte conducerea CAS se lauda cu faptul ca cehanii nu mai au probleme cu apa din 2007 si cu stadiul unor lucrari la nivel de judet, Marcel Zaharia deplange faptul ca startul a trei investitii cu fonduri europene a fost decalat cu aproape un an. Printr-un proiect lansat in cadrul Programului Operational Sectorial de Mediu, se lucreaza la Statia de Epurare din Zalau si la Statia de Epurare din Varsolt, investitii care vor fi receptionate anul viitor. In schimb, nu au demarat lucrarile de constructie a trei statii de epurare noi la Cehu Silvaniei, Simleu si Jibou, ale caror proiecte au fost depuse tot prin POS Mediu. Castigatorii licitatiilor de executie au fost contestati de alti ofertanti participanti la procedura de licitatie. Potrivit afirmatiilor lui Marcel Zaharia, Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor a dat dreptate CAS, insa lucrarile nu au demarat deoarece, ulterior, contestatarii au actionat in instanta compania. Cum termenul de finalizare al lucrarilor a fost programat pentru anul 2013, conducerea CAS este nevoita sa solicite Comisiei Europene (finantatorul) si Ministerului Mediului decalarea termenului pentru lucrarile de constructie.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »