Din 15 mai: Concediul medical = arest la domiciliu

Magazin Salajean 3 mai 2010 0

Din 15 mai: Concediul medical = arest la domiciliuLuna mai va aduce schimbari majore in sistemul sanitar, dar si in relatia pe care pacientii o vor avea cu furnizorii de servicii medicale. Noile prevederi legale vor rascoli inclusiv modalitatea de acordare a concediilor medicale, bolnavii urmand sa fie verificati la domiciliu de catre angajatori si politisti.

Modificarile vor fi puse in practica incepand cu data de 15 mai, termen de la care concediile medicale se vor acorda dupa noile prevederi legale. Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a declarat ca, pentru a fi siguri ca salariatii nu si-au luat neintemeiat concedii medicale si ca se afla la domiciliu, sub tratament, angajatorii vor face verificari din usa casei. Reprezentantii angajatorilor au dreptul sa ceara sa fie insotiti de politisti, dar nu vor avea voie sa patrunda in locuinta bolnavului.

Alte modificari ce privesc direct concediile medicale prevad ca, in momentul in care bolnavul se prezinta pentru a solicita concediu medical, el va inainta medicului de familie o declaratie pe propria raspundere, care va contine numele si prenumele beneficiarului, codul numeric personal, unitatea angajatoare si functia pe care o detine la aceasta unitate.

In declaratia pe propria raspundere, pacientul isi va da acordul ca angajatorul sa fie anuntat cu privire la incapacitatea de munca in termen de 24 de ore de la obtinerea certificatului medical si sa i se comunice datele medicului si adresa de resedinta aleasa pe toata perioada concediului medical (nu e obligatoriu ca bolnavul sa ramana sub tratament la domiciliul din cartea de identitate, n.r.). De asemenea, pacientul accepta sa fie prezent la adresa indicata, cu exceptia situatiilor justificate cu documente medicale, si sa fie vizitat de persoanele prevazute de lege la adresa indicata, intre orele 8-11, 12-17, 18-20. Un alt aspect asupra caruia pacientul isi da acordul este ca, in cazul nerespectarii conditiilor enumerate anterior sa i se sisteze plata indemnizatiei pentru concediul medical.

Toate aceste lucruri care au fost anuntate de ministrul Cseke Attila i-au facut sa reactioneze pe reprezentantii Colegiului Medicilor din Romania. Acestia sustin ca aceste noi reglementari nu isi au rostul si ca dreptul la concediu al bolnavului nu poate fi transformat in obligatia de arest la domiciliu.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »