Din 1 martie: Taticii sunt obligati sa isi ia concediu paternal

Magazin Salajean 21 februarie 2012 0

Din 1 martie: Taticii sunt obligati sa isi ia concediu paternalDe la 1 martie, amandoi parintii vor fi obligati sa isi ia concediu de crestere a copilului, masura urmarind punerea Romaniei in concordanta cu legislatia euro-peana in domeniu. Directiva euro-peana care prevede ca atat mama, cat și tatal trebuie sa aiba grija, cel puțin o luna, de bebelușul lor, se va aplica in cazul tuturor bebelușilor nascuti dupa 1 martie 2012.

Asadar, fie ca vorbim de concediu maternal si paternal, si celalalt parinte va trebui sa isi asume o luna din totalul de un an pentru a-si ingriji nou-nascutul. Directiva prevede ca responsabilitatea ingrijirii copilului revine ambilor parinți, iar masura este menita sa-i incurajeze și pe tatici sa-și asume responsabilitați familiale.

Indemnizația o va primi doar cel care va sta acasa cu bebelusul și va reprezenta 75 la suta din media veniturilor nete, realizate in ultimul an. Potrivit legii aceasta nu poate fi mai mica de 600 de lei și nu poate depași 3.400 de lei.

La nivelul judetului Salaj, sunt inregistrati peste 2.100 de persoane care beneficiaza de indemnizatii pentru cresterea copilului, din care circa 270 sunt tatici care au renuntat la serviciu pentru ingrijirea copiilor.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »