Diabetul loveste in salajeni

Magazin Salajean 30 octombrie 2007 0

Diabetul loveste in salajeni

Diabetul a lovit in ultimii ani in salajeni, tot mai multe persoane diagnnosticate cu aceasta boala ajungand sa ceara incadrarea in grad de handicap autoritatilor medicale in domeniu. Tiberiu Marc, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Salaj, a declarat ca, numai in 2007, incadrarile in grad de handicap la aceasta boala au crescut cu 4.000 de cazuri, situatia la nivel de judet fiind mai mult decat ingrijoratoare. In 2007, au fost inregistrate ca persoane cu handicap 4.000 de cazuri noi fata de cele avute deja in evidenta. Aceasta crestere grava a numarului de diabetici face ca nevoia de resurse sa ajunga la 2,5 milioane de lei in fiecare luna, a spus Tiberiu Marc. Presedintele CJ Salaj a declarat ca diabeticii sunt categoria ce beneficiaza in Salaj de cele mai multe alocatii. Din cauza ca necesarul de fonduri in acest sens este mare, alocarile bugetare nu tin, insa, intotdeauna pasul, iar realitatea dovedeste ca exista situatii cand bolnavii nu-si incaseaza sprijinul financiar la timp.

In 2007, 944 de cazuri noi au fost inregistrate la Autoritatea de Sanatate Publica Salaj. Purtatorul de cuvant al acestei institutii, Mihai Cheseli, ne-a declarat ca acest lucru a fost evidentiat inclusiv de rezultatele partiale ale analizelor facute de populatie prin Programul National de Evaluare a Sanatatii. Comparativ cu 2006, numarul persoanelor bolnave de diabet a crescut in Salaj cu 944 de cazuri, ajungand la 5.973. Toate au fost depistate in perioada 1 ianuarie – 1 octombrie 2007, dupa aceasta data persoanele cu diabet fiind diagnosticate in cadrul Programului National de Evaluare a Starii de Sanatate. Nu avem cifre exacte, dar rezultatele partiale ale analizelor pe care populatia le face prin acest program evidentiaza o crestere ingrijoratoare a numarului de diabetici in judet, a declarat purtatorul de cuvant.

Potrivit acestuia, din cei aproape 6.000 de salajeni bolnavi de diabet, 3.264 locuiesc in mediul urban.

Diabetul a fost depistat inclusiv la persoane sub 14 ani – zece cazuri – lucru care este grav. Cele mai multe cazuri sunt depistate, insa, la persoanele care au intre 15 si 64 de ani. Este vorba de 4.381 de diagnostice puse persoanelor din aceasta categorie de varsta, a declarat Mihai Cheseli.

Diabetul este o boala caracterizata prin nivelul ridicat al glucozei in sange. Boala apare cand organismul nu produce insulina suficienta sau cand organismul nu poate utiliza eficient insulina produsa. Diabetul tip 2, cunoscut ca si diabetul varstei adulte, este cea mai obisnuita forma a bolii. Persoane diagnosticate pot sa-si imbunatateasca starea sanatatii numai modificandu-si stilul de viata. In multe cazuri, pe langa medicatia orala, este nevoie si de insulina. Statisticile arata ca aproape jumatate din persoanele cu diabet tip 2 nu sunt constiente de starea lor.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »