Diabetici tot mai multi, cadre medicale tot mai putine

Magazin Salajean 22 mai 2007 0

Diabetici tot mai multi, cadre medicale tot mai putine

La nivel mondial, diabetul zaharat afecteaza peste 230 milioane de oameni. In fiecare an, aproximativ sapte milioane de persoane sunt diagnosticate cu aceasta afectiune si sunt inregistrate circa trei milioane de decese cauzate de complicatii.

Nici la nivelul judetului Salaj numarul cazurilor de diabet zaharat nu inregistreaza o scadere, astfel ca, la ora actuala, exista 5.600 de persoane luate in evidenta. Lunar sunt depistate intre 50-80 de noi astfel de cazuri, pe judet.

Pe langa aceasta situatie ingrijoratoare, Cabinetul Judetean de diabet, nutritie si boli metabolice din cadrul Spitalului Judetean Zalau-Salaj, se confrunta cu lipsa cadrelor medii, respectiv asistenti. Pentru a afla care este situatia reala, am stat de vorba cu Daniela Zaharie, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice si cu managerul Spitalului, Ioan F. Muresan.

Prima problema ridicata de dr. Zaharie a fost cea a lipsei de personal. Odata cu cresterea numarului de bolnavi, posturile de asistenti medicali din ambulatoriul de specialitate, din cele cinci care erau pana acum, s-au redus la patru. Din cele patru asistenti, unul este in concediu, cu probleme personale, iar doi stau in fiecare zi sa se ocupe de iesirile din spital, retetele pentru toti pacientii care vin la noi. Practic, am ramas doar eu si o asistenta sa ne ocupam de bolnavi, a spus medicul. In cadrul acestui centru judetean de diabet, din punctul de vedere al dr. Zaharie, situatia cu care se confrunta, atat asistentele cit si singurul cadru medical, nu este una tocmai imbucuratoare. Zi de zi este foarte mult de munca, in sensul in care aici se fac statisticile medicale pentru Casa Judeteana de Asigurari, pentru Autoritatea de Sanatate Publica si pentru Spital. Totodata, se mai tine o evidenta stricta pe insulino-terapie si antidiabeticele orale, a mai precizat dr. Zaharie.

Fac mult mai mult decit imi cere postul de medic

Pe linga munca de medic trebuie sa o fac si pe accea a unui asistent, respectiv de a introduce in calculator raportarea pentru CAS si ASP, desi acestea ar trebui sa fie informatizate, dar cum nu este cine sa faca munca asta, o fac eu. Sunt singura din cele trei incaperi care exista, care stie sa lucreze pe calculator la programul de raportare, iar timpul pe care il am la dispozitie nu-mi permite sa le spun cum trebuie facut, a spus doctorul.

Asistenta cu personalitate…

Cum s-a ajuns ca postul de asistent sa fie liber este inca invaluit in mister. Iar explicatia care ne-a fost oferita de sefa cabinetului de diabet a fost foarte interesanta. Aceasta a spus ca toate neregulile au aparut in momentul in care reprezentantii de la CAS Salaj au constatat ca exista o discrepanta intre numarul de retete eliberate pentru insulina in judet si numarul de pacienti raportati. In acel moment am verificat raportarea statistica si am constatat ca existau raportati la ASP 321 de pacienti insulino- tratati, iar la noi in evidenta nominala erau 1.057. Totodata, am inceput sa verific cati pacienti cu diabet exista in evidenta ASP-ului la nivel de judet si am aflat ca erau circa 3.000, iar noi avem 5.600, a spus Zaharie. Discrepanta era foarte mare intre ceea ce se raporta si ceea ce exista de fapt, astfel ca asistenta a avut parte de mustrari din partea cadrului medical, creandu-se un conflict intre aceasta si celelalte asistente din cabinet. Asistenta buclucasa a avut parte si de un referat din partea sefului de cabinet, in care s-a cerut sanctionarea pentru abateri de la atributiile de serviciu. Conducerea Spitalului, mai precis, asistentul sef de la acea vreme, Dan Muresan, nu a trimis nici un raspuns in termenul legal de 30 de zile. Am fost chemata sa explic care este situatia si am spus ca ar bine sa le intrebe pe celelate asistente de ce atmosfera este atit de tensionata. Au fost chemate si ele pentru a asculta care este punctul lor de vedere, acestea spunand ca ele vor pleca daca asitenta Lar va continua cu aceeasi atitudine. La toate sesizarile facute de mine si colegele mele, in perioada cit am fost internata la spitalul din Cluj, asistentul sef a mutat-o pe aceasta cu post cu tot in alta parte, a mai adaugat medicul.

Domnul manager Ioan F. Muresan stia…

Din spusele cadrului medical, reiese ca managerul Spitalului Judetean stia de mutarea asistentei in alta parte, dar nu a anuntat oficial nimic. Schimbarea, insa, a ajuns la urechile dr. Zaharie doar de ceva timp, dar nu de unde ar fi trebuit, ci din barfele care circula pe holurile institutiei. Oficial eu nu am fost anuntata de hotararea care a fost luata, doar din barfele care le-am auzit pe holul spitalului. Am sunat la serviciul de personal, la mijlocul lunii aprilie, cand am auzit primele barfe, dar cei de acolo m-au asigurat ca nu este nimic adevarat din tot ce se aude si ca nu este vorba de nici o reducere de posturi. La referatul care s-a inaintat conducerii pentru angajarea unei asistente in locul celei care a fost mutata, conducerea Spitalului a dat un cu totul alt raspuns de cel asteptat. Astfel ca, in sedinta Comitetului director din data de 16 mai, s-a decis ca referatul prin care se cerea suplimentarea cu un post a numarului de asistente din cadrul cabinetului sa nu fie aprobat. Nicidecum nu am cerut sa se suplimenteze numarul de posturi, raspunsul este foarte ambiguu. Ceea ce am cerut este ca pe postul ramas liber sa fie repartizat un asistenta adaugat Zaharie.

Volumul de activitate a cabinetului de diabet a scazut…

Pentru a afla din ce cauza s-a redus numarul de posturi a cabinetului de diabet, am stat de vorba si cu managerul Spitalului Judetean, Ioan F. Muresan. Acesta a precizat ca de la inceputul anului s-a intrat pe o alta structura de rezolvare a diabetului. Daca pe programul vechi spitalele judetene aveau rolul de a primi diabeticii din judet pentru a li se elibera reteta, iar prin farmaciile cu circuit inchis se eliberau medicamentele, acum s-a trecut la un alt sistem. Acesta face parte din procesul de descentralizare si reorganizare a programelor la nivel national. La nivel de judet s-a constituit sub conducerea ASP-ului un colectiv care se ocupa de diabet. In aceste conditii, pentru diabetici s-a descentralizat activitatea, eliberandu-se retetele de catre medicii de familie, iar aprovizionarea cu medicamente se face prin intermediul farmaciilor cu circuit deschis. Volumul de activitate a scazut foarte mult. Dupa vechiul program existau cinci asistente la Policlinica din Zalau, dar pentru ca una din asistente a plecat, au ramas doar patru. Doamna doctor a facut o solicitare in scris pe care am repartizat-o directorului de ingrijiri pentru a aprecia volumul de activitate. In ultima sedinta a Comitetului director s-a discutat pe aceasta tema, dar s-a ajuns la concluzia sunt suficiente patru asistente, a conchis directorul.

Nu stim ce se va intampla in viitorul apropiat cu aceasta problema cu care se confrunta cabinetul judetean de diabet, dar tot ce putem spera este ca se va ajunge la un numitor comun.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »