Dezvoltarea rurală a Sălajului – din banii europenilor

Magazin Salajean 24 martie 2011 0

Dezvoltarea rurală a Sălajului - din banii europenilor

În cadrul campaniei naţionale de informare Fondurile europene pentru mediul rural pentru anul 2011, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit a organizat ieri, la Zalău, Conferinţa Judeţeană de disemnare a informaţiilor referitoare la măsurile incluse în programele de dezvoltare rurală. Acţiunea s-a desfăşurat la sala de şedinţe a Direcţiei Agricole Sălaj şi a reunit specialişti în agricultură şi fonduri europene, reprezentanţi de instituţii bancare, autorităţi judeţene şi locale, investitori, fermieri, precum şi potenţiali beneficiari de finanţări europene.

Dorin Urs, directorul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDR) Sălaj ne-a declarat că această campanie de promovare a informaţiilor referitoare la fondurile europene pentru dezvoltarea rurală a demarat în urmă cu cinci luni. În cadrul ei s-au desfăşurat: întâlniri la sate, cu toţi cei interesaţi de banii europenilor puşi la dispoziţia României, seminarii tematice, conferinţe judeţene, regionale, urmând ca în perioada următoare să se desfăşoare şi târguri ale întreprinzătorilor şi vizite la locaţiile proiectelor demarate în Sălaj.

Participanţii la conferinţa judeţeană au aflat ultimele noutăţi legate de investiţiile, modalităţile de accesare, potenţialii beneficiari şi sumele care vor fi disponibile anul acesta în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, măsurile incluse, cuantumul valorilor nerambursabile şi aplicanţii eligibili.

Astfel de acţiuni, aşa cum remarca prefectul de Sălaj, Vegh Alexandru, pot fi benefice pentru că nu doar oferă detalii despre finanţări, ci şi identifică problemele cu care s-au confruntat până acum aplicanţii. Pe de altă parte, reprezentantul Guvernului în teritoriu a remarcat faptul că Sălajul a accesat până acum sume importante de bani prin măsurile PNDR, respectiv, peste 130 de milioane de euro. Acest program reprezintă doar una din oportunităţile de finanţare, pe lângă fondurile de coeziune, şi cele guvernamentale, toate fiind menite să contribuie la dezvoltarea satului şi a comunităţilor din punct de vedere economic şi social.

Anul 2011 va aduce unele schimbări în programul de dezvoltare rurală. Vor începe să funcţioneze grupurile de acţiune locală, Sălajul a depus trei proiecte în acest sens. Va fi lansat pachetul de agricultură ecologică în cadrul măsurii 214, şi totodată, va fi operaţională componenta pentru inundaţii din măsurile 322 şi 125. Până acum, cele mai accesate măsuri din PNDR au fost 121, 123, 125, 141, 312, 322, pentru care s-au alocat deja toate fondurile disponibile. Cel mai puţin accesate au fost măsurile 142, 221, 313.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »