Dezbateri pe marginea

Magazin Salajean 27 noiembrie 2008 0

Dezbateri pe marginea Consiliul Judetean Salaj a organizat, la inceputul acestei saptamani, dezbaterea Master Planului pregatit in cadrul maturizarii tehnice a proiectului Managementul integrat al deseurilor in judetul Salaj, eveniment la care au participat principalii factori implicati: presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, prefectul judetului Salaj, Andrei-Barbu Todea, vicepresedintele Consiliului Judetean, Cristian Ionescu, subprefectul Vegh Alexandru, secretarul judetului Salaj, Cosmin Vlaicu, primari, precum si reprezentanti ai unor institutii deconcentrate cu atributii in domeniul deseurilor.

In cadrul dezbaterilor, reprezentantii grupului de firme Kocks-Enviroplan, Romair Consulting si EPEM au prezentat sumarul executiv al documentului care, din punct de vedere al legislatiei romanesti, este o documentatie tehnica la nivel de studiu de prefezabilitate. De altfel, cele mai importante probleme dezbatute au fost: integrarea proiectelor pregatitoare de deseuri din microregiunile Valea Crasnei si Valea Barcaului, finantate in cadrul Programului PHARE, in viitoarea operare a sistemului integrat de deseuri in judetul Salaj; inlocuirea amplasamentului statiei de transfer Nusfalau cu Crasna; analiza listei de investitii pentru perioada 2007-2013, conform activitatilor prevazute in Programul Operational Sectorial Mediu; conformarea actualelor depozite de deseuri din urban si zonele rurale, in concordanta cu angajamentele asumate de Romania in Cap. 22. Mediu; pasii de urmat si graficul de activitati al grupului de consultanta in perioada urmatoare, pentru urgentarea finalizarii aplicatiei.

De remarcat faptul ca reprezentantii grupului de firme de consultanta au expus angajamentul lor de a preda Studiul de fezabilitate si celelalte documente necesare in luna martie 2009, urmand ca, in cursul lunii aprilie 2009, sa fie inaintata aplicatia de finantare la Bruxelles, cu mentiunea ca Salajul va fi (alaturi de Caras-Severin) primul din seria judetelor care sunt cuprinse in programul de asistenta tehnica ISPA nr. 2005/RO/16/P/PA 001-05.

Din punct de vedere institutional, accesarea finantarii presupune asocierea tuturor autoritatilor locale din judet intr-o Asociatie de Dezvoltare Intercomunitara, avand ca lider de proiect Consiliul Judetean Salaj. Despre aceasta procedura institutionala, presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, este de parere ca presupune implicarea responsabila si cooperanta a celor 62 de autoritati locale intr-un efort deloc simplu de coordonare a tuturor activitatilor legate de proiect, de implementarea si apoi operarea eficienta a intregului sistem.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »