Dezastru la Sărmăşag! Alunecările de teren pun în pericol viaţa a peste 160 de familii

Magazin Salajean 12 aprilie 2011 0

Dezastru la Sărmăşag! Alunecările de teren pun în pericol viaţa a peste 160 de familii

Patru case din Sărmăşag sunt pe punctul de a se prăbuşi din cauza alunecărilor extrem de bruşte şi intense de teren. Proprietarii refuză să iasă din locuinţele lor, cu toate că pereţii şi tavanele pot cădea în orice moment peste ei.

Alunecările de teren de la Sărmăşag au afectat 161 de case din Sărmăşag şi 290 de hectare de teren agricol. Imobilele prezintă fisuri şi crăpături în pereţi, ori deplasări pe verticală sau orizontală, patru dintre acestea având grav deteriorată structura de rezistenţă.

În cursul săptămânii trecute semnalam faptul că 11 case de pe strada Viilor din Sărmăşag au fost grav afectate de alunecările recente de teren. Una dintre acestea, a devenit de nelocuit, ea alunecând la vale câţiva metri. În weekend, din cele 11 case, alte patru locuinţe au mai fost distruse din cauza surpării dealului. Cu toate acestea, cele 15 persoane care locuiesc aici au decis să rămână în casele lor cât se mai poate. Primarul comunei Sărmăşag, Attila Dombi a precizat că toate aceste construcţii sunt din cărămidă, unele sunt nou construite sau recent renovate. Nu doar cele 11 case sunt în pericol de prăbuşire, ci şi imobilele de pe străzile Sălajului, Teilor, Rândunelelor, din zona Salaş şi de pe Dealul Chieşdului. Aşezarea se întinde deasupra exploatării de cărbune, peste care se află un strat moale de argilă, cel care a determinat aceste alunecări rapide.

Mai grav decât la Recea sau Pericei

La nivel judeţean s-a făcut zilele trecute o evaluare a situaţiei alunecărilor de teren de la Sărmăşag şi se aşteaptă evaluarea specialiştilor de la Administraţia Naţională pentru Îmbunătăţiri Funciare şi soluţia pentru stoparea prăbuşirii dealului. În cele patru case, care au fost grav deteriorate nu se mai poate locui. E nevoie urgentă de intervenţii pe dealul de la Sărmăşag, fie cu lucrări pentru drenarea apelor, fie cu foraje. Situaţia de la Sărmăşag este cea mai gravă din judeţ, mai periculoasă decât la Recea sau Pericei, pentru că s-a accelerat în trei luni şi a evoluat mult prea rapid. Deocamdată nu ştim exact la cât se ridică valoric pagubele produse, nici costul lucrărilor care ar trebui realizate aici pentru a evita dezastrul, a declarat prefectul Sălajului, Vegh Alexandru.

La această dată se înaintează la ANIF Bucureşti concluziile evaluărilor din teren şi se fac demersuri pentru identificarea fondurilor necesare intervenţiilor care se impun la Sărmăşag. Sălajul este un judeţ predispus alunecărilor de teren. Până acum au fost aprobate încă două proiecte pentru stoparea aceluiaşi fenomen înregistrat la Pericei şi la Vîrşolţ, a afirmat Ioan Mocan, director Administrare Patrimoniu din cadrul ANIF Bucureşti.

Spaţii pentru sinistraţi

Dacă acum câteva zile, Attila Dombi avansa posibilitatea ca blocul ANL să-i găzduiască pe sinistraţi, dar numai după finalizarea lucrărilor de construcţii, acum edilul a arătat că familiile care au case distruse pot fi adăpostite în Casa Satului, unde sunt două camere libere, la Colonia Minieră, în două apartamente, dar şi la birourile fostei exploatări miniere, aflată în administrarea Consiliului Judeţean Sălaj. Deocamdată nu a solicitat nimeni spaţiu de locuit, probabil pentru că familiile respective au alternativa să fie găzduite la rude, copii sau părinţi. Nu ştim cu exactitate valoarea pagubelor, dar cred că aceasta va fi cunoscută după expertiza firmelor de asigurări, locuinţele de aici au fost asigurate, a arătat Attila Dombi.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »