Detectoarele de radar ar putea fi interzise prin lege

Magazin Salajean 10 februarie 2009 0

Detectoarele de radar ar putea fi interzise prin lege

In Romania, conducatorii auto se pot folosi in mod legal de detectoarele de radar pentru a scapa de eventualele amenzi usturatoare date de politistii rutieri. Desi legalizate odata cu aparitia noului cod rutier, aceste aparate ar putea fi din nou interzise. Directia Regim Permise a initiat, ca masura pentru reducerea numarului de accidente rutiere, un nou proiect pentru interzicerea utilizarii aparatelor de detectie a radarelor Politiei Rutiere.

Detectoarele radar – o cauza a accidentelor rutiere

Detectoarele radar sunt legale si multi dintre conducatorii auto le folosesc in trafic pentru a scapa de posibile amenzi, in multe cazuri, si pentru a-si pastra permisul de conducere. Astfel, cunoasterea si folosirea acestor aparate este o practica folosita intens pe soselele din Romania. Actul normativ, propus de Directia Regim Permise prevede insa interzicerea detectoarelor si ar putea sa intre in vigoare chiar anul acesta. Politistii sustin ca detectoarele induc soferilor un sentiment de falsa siguranta, si sunt tentati sa nu respecte limitele de viteza. In legislatia romaneasca, detectoarele radar sunt legale. Directia Politiei Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane urmeaza sa faca propuneri de modificare a legislatiei rutiere intrucat, in majoritatea statelor europene, folosirea detectoarelor de radar este interzisa, ne-a comunicat Tincuta Dumuta, purtatorul de cuvant din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Salaj.

Cum functioneaza un detector de radar

Detectorul radar este un dispozitiv electronic utilizat de soferi pentru a determina daca viteza lor este monitorizata de un aparat radar. Politia foloseste aparatele radar, care emit o unda radio catre un autovehicul in miscare. La intalnirea cu autovehiculul are loc o schimbare in frecventa undei radio, cunoscuta sub numele de efect Doppler (descoperit in 1948 de Christian Doppler). Detectorul sesizeaza aceste unde radio si emite semnale vizuale si acustice pentru a avertiza soferul sa incetineasca. Detectorul de radar nu trebuie confundat cu anti-radarul, care emite un semnal ce bruiaza aparatele radar si a carui utilizare este interzisa de legislatia romaneasca. Mai nou, au aparut si sisteme de avertizare bazate pe GPS, care au inmagazinate in harta punctele unde sunt amplasate camerele video care monitorizeaza viteza si care nu pot fi detectate de dispozitivele uzuale, si anume, detectoarele de radar.

Soferii sunt multumiti de aceste dispozitive

Odata cu intrarea in vigoare a Noului Cod Rutier a fost legalizata si folosirea in trafic a detectoarelor de radar. Astfel ca, decizia politiei de a interzice aceste dispozitive de detectie a radarelor a adus nemultumiri in randul soferilor. Sunt folositoare detectoarele de radar, pentru ca te scapa de amenzi. Dar, daca circuli cu viteze ceva mai mari, atunci cu greu mai poti evita radarul politiei, pentru ca raza de detectie este destul de mica. Totusi, scopul politiei este de preventie, nu de a da amenzi. Prin multe tari din Europa, stiu ca este ilegal sa le folosesti. Dar nu ne putem compara cu ei, din simplul fapt ca soselele din Romania sunt intr-o stare deplorabila. Problema, de fapt si de drept, este ca, in conditiile de trafic din Romania, nu ai cum sa circuli fara sa incalci legea, a afirmat un sofer care se foloseste zilnic de avantajele oferite de un detector radar. Tot el ne-a precizat ca munca politistilor este de supraveghere a traficului, iar ideea de a interzice detectoarele radar sunt doar o alta modalitate de a strange bani la buget. Un alt zalauan si-a spus parerea despre interzicerea detectoarelor radar: Nu sunt de acord sa nu ne lase sa folosim detectoarele radar, din moment ce nu ne ofera o alternativa, si anume, autostrazi. Nu mi se pare corect sa fac un drum de Zalau-Bucuresti in doua zile pentru ca sunt restrictionat de viteza maxima legala din localitati, ne-a relatat soferul.

Insa nu toti sunt nemultumiti daca detectoarele radar vor fi interzise. Am detector de radar, dar nu-l mai folosesc. Sunt de parere ca aceste aparate incurajeaza soferii sa circule cu viteza. Daca incalca restrictiile de viteza, atunci sa si plateasca. Nu avem drumuri pe care sa circulam cu viteza, atunci ne limitam la cerintele legii. Astfel, pentru a limita numarul soferilor care apasa pedala de acceleratie mai mult decat ar trebui, sustin ca detectoare radar sa fie interzise, ne-a comunicat un alt sofer zalauan.

De la scoaterea din legalitate a detectoarelor de radar in unele tari europene, numarul accidentelor a scazut semnificativ. La momentul actual, detectoarele mai sunt permise doar in cateva state din Uniunea Europeana, printre care si Romania. Tot ca masura preventiva privind circulatia pe drumurile salajene, au fost puse in functiune radarele fixe. De altfel, tot pentru reducerea numarului de accidente, Directia Regim Permise si Autoritatea Romana Rutiera a initiat un alt proiect pentru obtinerea permisului de conducere doar dupa sustinerea a patru probe de examen auto.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »