Deși procentual stăm extraordinar, la capitolul turism, Sălajul este “de râsul curcilor”

Cu cei peste 1.760 de turiști străini cazați în prima jumătate a anului în hotelurile și pensiunile din județ, Sălajul se situează pe primele locuri în România ca procent de creștere în acest domeniu. Astfel, potrivit unei analize a Ziarului Financiar care a utilizat date furnizate de Institutul Național de Statistică, cu o creștere de peste 41 la sută a numărului turiștilor străini cazați în județ, Sălajul se poziționează pe locul trei în țară ca “exlpozie procentuală” a străilor care au decis să se cazeze aici, primele locuri fiind deținute de Hunedoara – 44,6 la sută și Tulcea – 44,5 la sută.

Ei bine, dacă la capitolul “procente” stăm foarte bine, nu același lucru l-am putea spune despre numărul efectiv de turiști străini care se cazează în Sălaj. În timp ce Brașovul – 64.499 de turiști, Timișul – 50.655, Clujul – 46.063 reprezintă un magnet pentru străini, Sălajul cu doar 1.761 pare o picătură în ocean, și asta în condițiile în care potențialul turistic al județului este foarte ofertant. Vina o poartă, desigur, administrația județului, dar și mediul privat, în special furnizorii de servicii din domeniul turismului, care au cam rămas de căruță față de ofertele ”omologilor” din alte județe.

 

Nimic nou sub soare

Privind cifrele de mai sus, putem spune fără să greșim că suntem foarte departe de rezultatele pe care ni le-am dori în acest domeniu. Astfel, potrivit unui raport al Direcţiei Judeţene de Statistică Sălaj, în cursul anului 2016, în structurile de primire turistică din judeţ au poposit 36.786 de turişti, cu 2,4 la sută mai puţini decât în anul precedent. Dintre aceştia, doar 10,8 la sută au fost turişti străini, în principal cei din statele europene. Cei mai mulţi vizitatori au provenit din Ungaria.

Şi numărul înnoptărilor înregistrare în structurile de primire turistică din judeţ în 2016 a fost în scădere, ajungând la 84.136, mai mult de 90 la sută dintre cei care au ales să se cazeze peste noapte fiind români. Şi la acest capitol, turiştii din ţările europene deţin cea mai mare pondere în rândul turiştilor străini.

Durata medie a şederii în structurile de primire turistică cu fucţiuni de cazare, în anul 2016, a fost de 2,3 zile la turiştii români şi de 2,1 zile, la turiştii străini. În ceea ce priveşte, indicele de utilizare netă a locurilor de cazare, în anul trecut acesta a fost de 13,1 la sută pe total structuri de cazare turistică, în scădere cu 2,1 puncte procentuale faţă de anul precedent. Indici  mai  mari de utilizare a locurilor de cazare s‐au înregistrat la hoteluri (20,9 la sută), căsuțe turistice (20,4 la sută), bungalouri (15,1 la sută) şi vile turistice (15 la sută).

One Thought to “Deși procentual stăm extraordinar, la capitolul turism, Sălajul este “de râsul curcilor””

  1. Anonim

    Hai sa spunem pe aia dreapta!Salajul este frumos,in primul rand pentru salajeni.
    Pentru un turist strain nu are nimic spectaculos.Bai termale,unde persista incertitudinea si mizeria,cateva biserici monument,cateva biserici de lemn care stau sa cada.
    -Cu adevarat spectaculos este castelul Wesselenyi,Gradina Botanica,cu bunavointa Gradina Zmeilor,Castrul Porolissum si cam atat.
    Prea putin!

Leave a Comment