Deseurile – colectate selectiv la Banisor

Magazin Salajean 3 aprilie 2008 0

Deseurile - colectate selectiv la BanisorCinci comune de pe Valea Crasnei (Banisor, Crasna, Mesesenii de Jos, Varsolt si Pericei) vor achizitiona, la inceputul lunii mai, pubele si containere pentru dotarea serviciului de salubrizare. Proiectul ce priveste protectia mediului si colectarea deseurilor din gospodarii este intocmit la nivelul asociatiei de comune din regiunea respectiva si beneficiaza de sustinere de un milion de euro din fonduri PHARE.

Primarul comunei Banisor, Gheorghe Pop, ne-a declarat ca la nivelul unitatii teritorial-administrative de care raspunde se vor achizitiona, in urma licitatiei din 5 mai, 1.200 de pubele si 12 containere. Fiecare gospodarie va primi cate o pubela, iar containerele vor fi amplasate in intersectii, pentru a rezolva accesul masinilor respective in sate chiar si pe timp de iarna. De asemenea, vor fi cumparate pentru comuna trei masini pentru transportul gunoiului menajer, a declarat primarul Pop.

Potrivit acestuia, rampa de transfer a deseurilor va fi amenajata la Crasna si va deservi toate comunele sus amintite.

Apa si canalizare de 2,5 milioane de euro

Tot in comuna Banisor, administratia locala doreste introducerea retelei de apa si a celei de canalizare, ambele pe 25 de kilometri de ramificatii stradale. Pentru sistemul de aductiune de apa se vor face doua forari in Pecei, respectiv in Ban, iar sistemul de canalizare va include si o statie de epurare. Pentru constructia acesteia, conducerea Primariei Banisor a demarat negocierile in vederea achizitionarii unui teren in suprafata de 3.200 de metri patrati. Vom achizitiona terenul cu suma de aproximativ 30.000 de lei. In ceea ce priveste valoarea totala a proiectului integrat, aceasta este de 2,5 milioane de euro, investitia fiind una prin Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala. In prezent, avem elaborate Proiectele Tehnice, urmand sa trecem la intocmirea Studiului de Fezabilitate, a spus Gheorghe Pop.

Ulite reabilitate

Administratia locala a demarat lucrari si pe partea de infrastructura rutiera, lucrari in urma carora 6 kilometri de ulite, din toate cele trei sate ale comunei, vor fi asfaltate. Investitia este de 250.000 de lei (fara TVA) si va fi suportata din bugetul local, iar constructorul desemnat prin licitatie sa se ocupe de lucrari este SC Lazar Puscas SRL. De mentionat ca lucrarile incepute cu doua saptamani in urma vor fi finalizate la jumatatea lunii mai.

De asfaltare va beneficia si curtea Scolii Gimnaziale din Pecei, in suprafata de 450 de metri patrati. Investitia este de 40.000 de lei, din bugetul local, iar constructorul cu care se va lucra pe acest proiect este SC Sageata SA Suplacu de Barcau.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »