Descentralizarea este un proces mult prea lent

Magazin Salajean 4 mai 2007 0

Tiberiu Marc, presedintele Consiliului Judetean Salaj, a participat la finele saptamanii trecute la Adunarea Generala a Consiliilor Judetene, de la Pitesti. Subiectul cel mai dezbatut a fost cel legat de descentralizarea la nivel local. Parerea cvasi unanima a fost aceea ca procesul de descentralizare se desfasoara mult mai incet decat ne asteptam, dar in tot acest timp transferul unor activitati de la nivel central la cel local fara asigurarea resurselor corespunzatoare se intampla, a precizat seful CJ Salaj. Ca exemplu in acest sens a fost oferit cazul Inspectoratelor pentru Situatii de Urgenta unde Consiliile Judetene au obligatia de a suporta cheltuielile de functionare si de asigurare a fondurilor pentru aceste demersuri.

Potrivit aceleasi surse, au fost trase cateva semnale aparute la nivelul catorva ministere. Drept exemplu in acest caz sta Ministerul Sanatatii Publice (MSP), la nivelul caruia partea de legislatie este avansata, drept urmare se intentioneaza diminuarea rolului directiilor de sanatate publica si trecerea unor spitale (in prima faza a celor din orasele mici sau din mediul rural) in administrarea autoritatilor locale. In ceea ce priveste Ministerul Educatiei si Cercetarii, se va avea in vedere reducerea rolului Inspectoratelor Scolare Judetene in aplicarea politicilor in acest domeniu. La nivelul Ministerului Agriculturii se intentioneaza comasarea structurilor locale.

Prioritatea noului Minister de Interne si Reforme Administrative este dezvoltarea capacitatii administrative la nivel local, a mai adaugat Marc.

Un alt subiect dezbatut in cadrul Adunarii Generale a Consiliilor Judetene a fost cel legat de efectele aduse de Legea finantelor publice locale (Legea 273/2006) la nivelul bugetelor locale. Incepand din acest an, echilibrarea bugetelor locale se face prin directiile generale ale finantelor publice, consiliile judetene (ca organism intermediar in procesul de alocare a acestor sume) fiind excluse.

Totodata, s-au mai purtat discutii despre propunerea Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania privind scoaterea functiei de prefect din categoria inaltilor functionari publici si revenirea la functia de prefect politic, precum si reinfiintarea postului de secretar general al prefecturii.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »