Deocamdata, in 2011: Nicio cerere de divort la Primaria Zalau

Magazin Salajean 17 ianuarie 2011 0

Deocamdata, in 2011: Nicio cerere de divort la Primaria Zalau

Incepand din acest an, desfacerea casatoriei se poate face mult mai usor, fara sa fie necesara o actiune in instanta, si anume, prin divortul la Primarie sau la notar. Totul este pefect legal in urma modificarii legislatiei si scuteste sotii de luni petrecute prin instante.

Conform unor prevederi legislative intrate in vigoare la sfarsitul anului trecut, salajenii pot divorta mult mai usor. Totul depinde, insa, de buna intelegere privind dorinta de a divorta. Daca lucrurile decurg fara probleme, de la depunera dosarului de divort pana la desfacerea propriu-zisa a casatoriei nu trec mai mult de 45 de zile.

Purtatorul de cuvant al Primariei Zalau, Manuela Ghiurutan, ne-a declarat ca, deocamdata, nu a fost depus niciun dosar de divort, dar un cuplu s-a interesat de intreaga procedura a Serviciul de Stare Civila din cadrul administratiei municipale.

Ambii trebuie sa fie de acord cu divortul

Pentru obtinerea unui certificat de divort, cuplul trebuie sa formuleze o cerere pe care o va depune la Serviciul de Stare Civila la care a fost oficiata casatoria sau in localitatea in care este ultima locuinta comuna. De asemenea, cererea poate fi depusa si la un notar, in localitatea in care a fost realizata casatoria sau in ultima localitate de domiciliu a cuplului. Potrivit legislatiei in vigoare, la depunerea cererii trebuie sa fie prezenti obligatoriu ambii soti si ambii trebuie sa fie de acord cu divortul. Sotii nu trebuie sa aiba copii minori, nascuti din casatorie sau adoptati si niciunul dintre soti nu trebuie sa aiba probleme de sanatate care sa ii afecteze decizia. O alta conditie este ca sotii sa se puna de acord cu numele pe care il va avea fiecare dupa divort.

Un dosar cu greutate

Dosarul de divort trebuie sa contina certificatele de nastere, in copie si original, certificatul de casatorie, in copie si original, si actele de identitate valabile. Odata depus dosarul, cuplul va primi un termen de 30 de zile in care sa cugete asupra pasului decisiv pe care vor sa il faca, termen in care sotii se pot razgandi. Daca sotii hotarasc sa isi continue viata impreuna, dosarul este respins. Daca, totusi, dupa aceasta perioada, cuplul doreste sa continue actiunea inceputa, in termen de 15 zile Starea Civila elibereaza un certificat de divort. O alta varianta oferita de legislatie este acordarea unui termen suplimentar de gandire de alte 30 de zile, la cerere, cuplurilor care nu se pot decide asupra cursului pe care sa il dea vietii lor comune.

In plus, sunt prevazute si situatiile in care unul din soti inceteaza din viata dupa ce a fost depusa cererea de divort, precum si nasterea unui copil in familie. In primul caz, dosarul este clasat, in timp ce in al doilea, casatoria nu mai poate fi desfacuta decat in instanta. Divortul poate fi obtinut la Primarie daca sotia este insarcinata, dar nu si daca pana la eliberarea certificatului de divort ea naste.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »