Deocamdata, adio lapte praf pentru bebelusi

Magazin Salajean 28 august 2007 0

Deocamdata, adio lapte praf pentru bebelusi

Dupa ce in iunie si iulie, portia de lapte praf a sugarilor a fost diminuata de la sapte cutii acordate pentru fiecare copil la doar cinci, inceputul toamnei i-a prins pe bebelusii salajenilor fara suficiente alimente in depozit. Cu alte cuvinte, stocul de cutii cu surogat matern pe care primariile il mai au in prezent nu este indejuns pentru ca toti sugarii sa primeasca numarul de cutii de lapte care le se cuvine. Ca urmare si pentru a nu exista discriminari de genul primul venit, primul servit, Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) Salaj a dispus oprirea livrarii gratuite a laptelui praf pana la refacerea stocului. Acest ultim aspect se va rezolva doar prin licitatia de achizitie a surogatului matern organizata anual de Ministerul Sanatatii. Mihai Cheseli, purtatorul de cuvant al ASP Salaj, ne-a spus ca licitatia pentru anul 2007 este in derulare, dar nu a putut da nici un termen pentru finalizarea ei. Licitatia este in derulare. Dupa ce va fi incheiata, Ministerul Sanatatii va repartiza bugetul fiecarui judet in parte, iar ASP Salaj, ca, de altfel, si restul ASP-urilor din tara, va putea incheia contract cu firma care a castigat licitatia, a spus purtatorul de cuvant.

Numai ca aceasta incertitudine in privinta termenului de finalizare dureaza de aproape doua luni, iar promisiunile ca situatia se va rezolva in timp util, facute de autoritatile de la Bucuresti, nu poate schimba situatia in bine in teritoriu. Din pacate, procesul amintit seamana izbitor de mult cu alte amanari de licitatii care, nerezolvate la centru, dau batai de cap salajenilor (licitatia pentru soseaua de centura a Zalaului, pentru achizitia serviciului de dezinsectie a Zalaului etc).

Potrivit lui Mihai Cheseli, situatia cu care se confrunta Salajul in ceea ce tine de distribuirea laptelui praf se regaseste si in restul judetelor. Daca intreg procesul de desemnare a firmei de la care se va cumpara in acest an surogatul matern va fi incheiat, se vor aloca cate sapte cutii pentru fiecare copil cu varsta cuprinsa intre 0-6 luni, iar pentru cei care au intre sase luni si un an, se vor distribui gratuit cate noua cutii, ne-a spus Mihai Cheseli, precizand ca numarul de cutii pe care le va primi un copil va fi hatarat de medicul de familie.

Cutiile cu lapte praf sunt distribuite de ASP Salaj prin intermediul primariilor din judet, pe baza actelor de identitate a parintilor si a retetelor eliberate de medicii de familie. La alocarea de surogat matern acestia tin cont de un set strict de criterii, astfel ca beneficiaza de lapte praf doar sugarii ale caror mame au contraindicatii la alaptare (mame cu boli precum PBC, diabet zaharat, HIV, tratamente cu citostatice, insuficienta renala sau cardiaca). De asemenea, se incadreaza in criterii copiii adoptati, cei aflati in plasament, cei carora le-a decedat mama, dar si cei sanatosi, dar la care s-a constatat o crestere nesatisfacatoare (sub limita inferioara normala varstei), ca urmare a absentei sau insuficientei laptelui matern.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »