Demolarea de urgenta a blocului E24 – in stand by

Magazin Salajean 2 octombrie 2007 0

Demolarea de urgenta a blocului E24 - in stand by

Dupa ce blocul E24 din Zalau a bagat iar spaima in locuitorii din zona la sfarsitul saptamanii trecute, cand s-a deplasat in doua randuri cu 2 centimetri, autoritatile locale au stabilit ieri ca trebuie demolat de urgenta. Asta ca sa nu se prabuseasca singur, punand in pericol zona si locuitorii ei. Numai ca, o solicitare a E.ON Gaz a amanat actiunea, tinand lucrurile in stand by.

Miscarile blocului au fost detectate de sistemul cu alarma instalat langa imobil, prima deplasare fiind inregistrata in noaptea de sambata spre duminica, la ora 2, iar cea de-a doua duminica dimineata, la ora 10. Emanoil Girdan, patronul SC Complex Service SA Zalau (firma care se ocupa de demolare), ne-a declarat ca, duminica, in zona au fost sporite imediat masurile de siguranta, fiind dispusa mutarea inclusiv a autoturismelor care se aflau parcate in vecinatatea blocului. Blocul a suferit doua inclinari inspre partea din spate, deplasarile fiind ambele de 2 centimetri. Am comunicat imediat celor care asigura paza in zona ca este necesara sporirea vigilentei. Perimetrul a fost asigurat, dar e normal sa fim precauti cand este vorba de asa ceva. Oamenilor ce aveau autoturisme parcate in apropierea blocului li s-a cerut sa le mute, a declarat Emanoil Girdan.

S-au lovit de solicitarea E.ON Gaz

Toate aceste masuri trebuiau urmate, ieri, de altele care sa aduca stabilizarea imobilului si, evident, linistea locatarilor din blocul E26, scara vecina cu E24. Prefectul Andrei Todea ne-a declarat ca sistemul de alarmare amplasat langa bloc a aratat in mai multe dati ca acesta se tot deplaseaza, acest lucru impiedicand muncitorii firmei ce se ocupa de demolare sa lucreze. Ca urmare, s-a hotarat ca ieri, intre orele 15-18, sa fie inlaturati stalpii de sustinere care au fost pusi intre parter si nivelul I, scopul urmarit fiind ca etajele sa se lase unele peste altele. Asta ar fi trebuit sa stabilizeze constructia. De asemenea, pentru siguranta, ieri, locatarii din scara E26 au fost evacuati temporar din locuinte, iar furnizarea utilitatilor in zona a fost oprita. Oamenii au asteptat cateva ore bune ca stalpii respectivi sa fie inlaturati, dar in final asteptarea a fost fara rezultat. Dupa-amiaza, la ora 17.30, autoritatile au anuntat ca demolarea se amana, ca urmare a unei solicitari depuse de E.ON Gaz in acest sens. Primarul Radu Capilnasiu a declarat ca actiunea ar putea fi reluata astazi sau, daca nu, in zilele urmatoare, dupa ce autoritatile locale si procuratura vor stabili legalitatea solicitarii depuse de E.ON Gaz.

Reamintim ca perioada in care SC Complex Service SA Zalau s-a angajat sa demoleze blocul E24 este de 45-60 de zile. Cele doua deplasari de duminica ale blocului E24 nu sunt primele de cand acesta a fost afectat de explozie. Imobilul s-a mai inclinat de doua ori in saptamanile anterioare, determinand autoritatile si firma constructoare sa amplasaze langa el sistemul de alarmare.

In momentul de fata, Parchetul de pe langa Tribunalul Salaj desfasoara o ancheta pentru stabilirea exacta a conditiilor in care s-a produs explozia.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »