Demolarea blocului E24 incepe azi

Magazin Salajean 21 septembrie 2007 0

Demolarea blocului E24 incepe azi

Primaria Zalau a dispus demolarea blocului, desi E.ON Gaz a cerut amanarea lucrarilor, pe motiv ca rezultatele preliminare ale investigatiei efectuate de expertii independenti TUV Germania pun sub semnul intrebarii posibilitatea ca explozia de la Zalau sa se datoreze infiltrarii gazelor dinspre exterior in cladire.

Dupa ce si-a adus experti independenti care sa cerceteze cauza exploziei de la blocul E24, E.ON Gaz a anuntat ieri dimineata ca acestia considera ca nu se poate dovedi ca fisura din conducta de gaz din fata imobilului ar fi dus la producerea exploziei. In plus, se arata in acelasi comunicat de presa, nu poate fi exclusa producerea exploziei, la nivelul parterului, din alte motive.

Ca urmare, conducerea companiei respective a solicitat autoritatilor locale zalauane amanarea demolarii blocului, in vederea determinarii concrete a cauzelor tragediei. Se impune conservarea in starea actuala a imobilului, cel putin in ceea ce priveste pivnita, parterul si inclusiv etajul 1. In acest sens, trebuie ridicate si pastrate instalatiile tehnice de gaz si tevile de gaz din imobil, inclusiv cele de la etajele superioare, pentru a fi supuse unei analize tehnice detaliate. De asemenea, trebuie investigat cu mare atentie si canalul de termoficare, se arata in comunicatul de presa.

Tot acolo, E.ON Gaz subliniaza si faptul ca, la cinci zile dupa demararea anchetei oficiale de catre organele de cercetare penala, nu a fost numit un expert in instalatii de gaze sub presiune, cea mai indicata persoana care ar putea trage concluzii bazate pe situatia reala existenta in incinta imobilului afectat. In aceste conditii, expertii TUV Germania au fost adusi la Zalau tocmai pentru a remedia aceasta situatie.

Aceasta a fost pozitia pe care E.ON Gaz a anuntat-o ieri dimineata, pozitie fata de care Primaria Zalau nu a intarziat sa reactioneze. Primarul Zalaului, Radu Capilnasiu, ne-a declarat ca demolarea blocului E24 trebuie sa inceapa de urgenta din aceasta dimineata si ca E.ON Gaz nu este in masura sa stabileasca oprirea demolarii. Am vorbit cu procurorul sef Rodica Vaida Pece si am decis ca maine (astazi, n.r.) va incepe demolarea de urgenta a blocului. Cei de la E.ON Gaz nu sunt in masura sa stabileasca oprirea demolarii, asta o poate face doar procurorul sef. Se va incepe cu acoperisul si etajul patru, a declarat primarul.

Acesta a spus ca deocamdata nu a fost semnat contractul cu firma constructoare care se va ocupa de lucrari (SC Complex Service SA Zalau), din cauza ca nu au fost primiti in cont banii alocati de Guvern pentru aceasta operatie. Oricum, vom incheia contractul cat de curand, incercand sa ne descurcam pana soseste suma de la Bucuresti. Am negociat cu firma si am ajuns la un cost al lucrarilor de aproximativ 450.000 de lei. Asta, pentru ca in cei 500.000 primiti de la Guvern am dorit sa ne incadram inclusiv cu costul expertizei, pe care l-am estimat pana in 5.000 de euro, a spus Capilnasiu.

Inspectoratul de Stat in Contructii Salaj si-a dat deja acordul pentru efectuarea lucrarilor de demolare, iar arhitectul Szekeres Gero – cel care a analizat structura blocului – a declarat ca vineri dimineata va transmite Primariei Zalau prin fax si planul de demolare – etapa I. Potrivit lui Szekeres, nu se vor folosi picamere la demolare, pentru a nu misca imobilul, ci doua macarale – una pentru ridicarea placilor din constructie, si una cu platforma, care va sustine echipele de muncitori.

E.ON Gaz – indiferenta fata de sesizarile Primariei Zalau

Primarul Capilnasiu a declarat ca E.ON Gaz nu a raspuns la doua adrese pe care Primaria Zalau i le-a trimis in 2007 in vederea realizarii unor investitii la retelele din municipiu.

O prima adresa a fost trimisa in primavara, cand in oras s-a desfasurat Luna Curateniei. Avand in vedere ca reteaua ce se intinde pe cativa zeci de kilometri este ruginita in unele zone complet, am solicitat cuprinderea la capitolul cheltuieli a unor sume pentru intretinerea retelei exterioare de gaz. EON Gaz nu a facut, insa, nimic si, din aceasta cauza, o a doua adresa s-a trimis catre E.ON Gaz la sfarsitul lunii mai 2007, a declarat primarul. Acest al doilea document a fost un raport al autoritatilor locale privind activitatile desfasurate in Luna Curateniei, raport prin care se arata ca la aceasta actiune au fost angrenati si urmatorii agenti economici: Sistemul de Gospodarire a Apelor Zalau, Compania de Apa Somes – Tisa, E.ON Gaz, Uzina Electrica, SC RomenTrans Serv Zalau, SC Transurbis SA, Electrica Zalau. E.ON Gaz a fost singura care nu a luat nici o masura pentru indeplinirea obligatiilor mentionate in programul Luna Curateniei. Nici dupa aceasta a doua adresa, autoritatile municipale nu au primit vreo reactie din partea E.ON Gaz.

Ultimele recuperari de bunuri

Locatarii din blocul E24 au mai reusit sa isi recupereze din apartamente, ieri dimineata, aparate de uz electrocasnic. Oamenii au scos pe geamuri, ajutati de platforma mobila si de echipele SC Complex Service SA, frigidere, cuptoare cu microunde si masini de spalat. Din opt apartamente, au fost scoase si centralele termice, pe care initial familiile le-au pastrat. Ieri, la prima ora, insa, oamenilor li s-a cerut sa le aduca inapoi, probabil pentru ca autoritatile sa se asigure ca populatia nu va incerca sa le refoloseasca, fapt ce ar putea duce la producerea altor tragedii.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »