Demolarea bisericii din Badon – la mana expertilor

Magazin Salajean 18 ianuarie 2007 0

Demolarea bisericii din Badon - la mana expertilor

Prefectul Andrei Todea a cerut Inspectiei in Constructii sa atace legal autorizatia de constructie data in cazul bisericii din Badon, in asa fel incat aceasta autorizatie sa fie suspendata, pana cand o comisie de experti va spune daca biserica, datata la 1720, poate fi inclusa in lista monumentelor istorice

Prefectul Andrei Todea ne-a declarat ieri ca a cerut Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National Salaj sa faca demersurile necesare pentru ca o comisie de experti sa analizeze cazul demolarii bisericii de piatra din satul Badon, comuna Hereclean, caz despre care am relatat zilele trecute in cotidianul Magazin Salajean. Comisia respectiva va trebui sa dea raspuns la urmatoarea problema – este sau nu biserica de piatra din Badon (biserica atestata la 1720) monument istoric de patrimoniu? Daca aceasta comisie va spune ca nu este un monument istoric de patrimoniu, atunci pot sa o darame, daca va spune ca este, atunci Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National va avea sarcina de a face demersurile legale pentru includerea bisericii din Badon in lista monumentelor istorice si, implicit, demolarea bisericii nu va mai avea loc. Prefectul Andrei Todea ne-a mai spus ca a cerut Inspectiei in Constructii sa atace legal autorizatia de constructie data in cazul bisericii din Badon, in asa fel incat aceasta autorizatie sa fie suspendata, pana cand comisia de experti isi va exprima punctul de vedere.

Reamintim ca, printr-o hotarare a consiliului parohial din Badon, hotarare sustinuta de Protopopiatul Ortodox Zalau, biserica din acest sat ar urma sa fie demolata, iar materialele rezultate in urma demolarii ar urma sa constituie material pentru fundatia unei noi biserici, pe acelasi amplasament. Comunitatea din Badon a sustinut, prin reprezentantii sai, ca biserica de piatra nu mai este incapatoare si ca exista forta necesara pe plan local pentru reconstruirea bisericii.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »