Delta Dunarii pe o strada din Zalau

Magazin Salajean 13 august 2007 0

Delta Dunarii pe o strada din ZalauStuf, papura si noroi ca in Delta Dunarii. Seara zona este stapanita de tantari si de un miros greu de namol statut. Desi pare greu de crezut, situatia poate fi vazuta de oricine trece pe una din strazile principale ale Zalaului – Gheorghe Doja, in fata intrarii blocului D32.

Situatia pare desprinsa dintr-o poveste urbana veche care ar privi un oras uitat in vreun colt de provincie si nu dintr-un municipiu care se vrea european. Locatarii imobilului langa care se intinde mlastina cu stufaris (D32) s-au obisnuit de atatia ani cu situatia, dar nu s-au impacat cu raspunsul pe care l-au primit mereu de la cei in masura sa rezolve problema: canalizarea veche a orasului este de vina.

Intr-adevar, in aceasta parte a orasului, canalizarea defectoasa a ridicat probleme care s-au agravat in ultimii ani. Oamenii au reclamat situatia in mai multe randuri autoritatilor locale, aratand ca intrarea si iesirea din bloc trebuie sa se faca doar cu cizme de cauciuc in picioare si pe o ruta ocolitoare, urcand movilele de pamant din zona.

Zalauanii se plang si de roiurile de tantari si alte insecte care, atrase de balta cu stufaris, pot fi gasite in zona pana tarziu inspre iarna, in ciuda tratamentelor de dezinsectie pe care le aplica autoritatile locale. Iar anul acesta, cand pana acum nici un asemenea tratament nu a fost aplicat la nivelul municipiului, oamenii au mai mult ca oricand de suferit. Este inadmisibil ce se intampla, iar noi ne-am saturat. De fiecare data cand reclamam lucrurile, vin echipe cu buldozere, executa sapaturi, dar nu se rezolva nimic. Am ajuns sa avem pregatite cizme cu care sa putem trece prin apa. Suntem atat de suparati si disperati, incat nu mai stim cum sa scapam de problema, ne-a declarat C.R., locatara a imobilului sus amintit.

In lipsa unei solutii definitive care sa-i scape de probleme, locatarii blocului D32 au avut parte pana acum doar de interventii la conducta de apa, care, temporar, au atenuat lucrurile.

Rezolvare

De cealalta parte, conducerea Companiei de Apa Somes SA – sucursala Salaj a spus ca interventiile temporare au fost tot ce s-a putut face in zona pana in prezent. Problema porneste de la conducta de apa care alimenteaza blocurile de aici. Este o conducta veche, a carei schimbare a fost prevazuta in cadrul lucrarilor de modernizare a retelei de apa desfasurata in Zalau prin programul SAMTID, a spus Pusok Andrei, directorul tehnic al Companiei de Apa, sucursala Salaj. Potrivit acestuia, conducta principala de distribuire a apei a fost deja montata in subteran din primavara, dar, deocamdata, nu s-au facut bransamentele pentru stoparea scurgerilor de apa.

In ciuda situatiei prezentate de directorul Companiei de Apa, locatarii din D32 sunt de aceasta data norocosi. Bransamentele de care este nevoie pentru ca in zona sa nu mai curga apa se vor face chiar in cursul zilelor de azi si maine. Cel putin aceasta este declaratia pe care ne-a dat-o Marcel Zaharia, presedintele Asociatiei pentru Dezvoltarea Infrastructurii din Bazinul Hidrografic Somes-Tisa. Acesta a spus ca in aceasta dimineata echipele SC Consinit SA vor incepe efectuarea bransamentelor pentru blocurile D22-D36, intre acestea fiind inclus si D32, cel care are probleme cu scurgerile de apa.

Ca urmare, lucrurile vor fi aduse la normal, iar stuful si papura vor disparea din zona. La fel va fi si cu balta si namolul ce aduceau a Delta si, speram noi, si cu necazurile zalauanilor ce locuiesc in D32.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »