Deficit grav de procurori in Salaj

Magazin Salajean 30 ianuarie 2008 0

Deficit grav de procurori in SalajParchetul de pe langa Tribunalul Salaj se confrunta cu un deficit grav de personal, avand doar jumatate din procurorii pe care ii prevede organigrama. Pompilia Stana, prim-procuror pe Salaj, a declarat, intr-o conferinta de presa desfasurata ieri, ca cei 12 procurori cu care functioneaza institutia fac ca Salajul sa aiba cea mai dificila situatie intre cele patru judete arondate la Curtea de Apel Cluj Napoca, asta luand in calcul faptul ca vorbim de un municipiu, plus alte trei orase. In prezent, functionam cu 12 procurori, din cei 24 cati prevede organigrama pentru Salaj. La Zalau, ar trebui sa existe sapte procurori, dar avem angajati doar trei, dintre care unul este bolnav, astfel ca raman doi oameni. La Simleu Silvaniei, sunt doi procurori, dar unul va veni la judet, pentru ca a trecut concursul pe care l-a sustinut in acest sens. Intre judetele ce tin de Curtea de Apel Cluj Napoca (Cluj, Salaj, Maramures si Bistrita Nasaud, n.r.), noi suntem in situatia cea mai dificila, avand in vedere ca vorbim de o localitate importanta cum este municipiul Zalau, a spus Stana. De asemenea, din iulie 2007, postul de prim-procuror adjunct este vacant, iar starea lucrurilor nu da semne ca se va imbunatati in anul care a inceput. Ba dimpotriva, incarcatura de dosare pe procuror va creste, iar migrarea oamenilor de la locale la judet va complica si mai mult problema. Cred ca in 2008 situatia din orase se va agrava si mai mult, din cauza ca avem procurori locali ce au promovat la judet, localele ramanand descoperite, a declarat Pompilia Stana.

Potrivit acesteia, in ultimele 12 luni a crescut incarcatura de dosare pe procuror, ajungand in unele cazuri, sa se dubleze fata de anii precedenti. Daca ar fi cazuri usoare si doar volum mult de munca la locale, ar mai fi cumva. Dar sunt cazuri dificile. Vom ajunge ca toate cazurile dificile sa le transferam la judet, a spus Pompilia Stana.

Aceasta a explicat deficitul de procurori prin greutatea cu care se ajunge in sistemul de justitie romanesc, dar si prin preferinta procurorilor pentru orasele foarte mari. Pentru a aduce procurori in sistem, ar trebui organizate concursuri fara sa se ceara vechime. Procurorii pot fi pregatiti foarte bine dupa ce au intrat in sistem, a spus Stana.

In ciuda acestor greutati, rezultatele din 2007 ale Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj au fost mai bune decat cele obtinute in 2006. La bilantul activitatii pe 2007, la care a luat parte Viorica Damsa, procuror general la Curtea de Apel Cluj, am avut o crestere de peste 10 procente a indicelui de operativitate. Valoarea acestuia a fost de 83,6 la suta in 2007, comparativ cu 73,6 la suta inregistrat in 2006. Asta inseamna ca avem stoc de dosare vechi mai putine, a spus Pompilia Stana.

73 de minori in instanta

Potrivit acesteia, in 2007 au fost solutionate cu rechizitoriu noua dosare din 11 pentru infractiunea de omor, fiind trimise in instanta 13 persoane. Procurorii au mai solutionat anul trecut cinci cazuri de viol, in timp ce alti 24 de inculpati au fost trimisi in instanta pentru infractiunile de talharie si inselaciune.

Surprinzator, in 2007 aproape s-a dublat numarul minorilor trimisi in judecata, fiind inregistrate 73 de astfel de persoane, fata de doar 49 cercetate in 2006. Pentru ei, pedepsele dispuse au fost de la mustrari, pana la arestare cu executie, in functie de gravitatea faptelor comise.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »